Ukrán akció a Duna-parti cipőknél

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Facebookon posztolt vasárnap délután arról, hogy Budapesten vasárnap a Mariupolban meggyilkoltak előtt tisztelegve demonstrálók cipőket helyzetek el a Duna-parti holokauszt-emlékműnél.

Forrás: Dmitro Kuleba facebook oldala

Ma háromszáz pár kopott cipő jelent meg a bronzszobor mellett. Legalább 300 nő, gyermek és idős ember emlékére, akiket egy orosz légibomba ölt meg – áll a bejegyzésben. Az ukrán külügyminiszter a posztjában azt írta, Oroszország jelenleg „olyan barbárságot visz végbe”, amelyet Európa a második világháború óta nem látott – írja a 24.hu.

Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége nem sokkal később közleményt adott ki, ebben azt írják, hogy az Egység Ukrán Egyesület szervezte az akciót a Cipők a Duna parton holokauszt-emlékműnél, azoknak az áldozatoknak az emlékére, akik Mariupolban vesztették életüket.

“Képzeljék el, hogy majdnem 30 napig folyamatos ágyúzás és bombázás alatt állnak. Képzeld el, hogy a városban nincs fűtés. Nincs gyógyszer. Nincs víz. Nincs élelmiszer. Képzeljék el, hogy a barátaik nem a temetőben vannak eltemetve, hanem egyszerűen az önök udvarában. Képzeljék el, hogy az oroszok a civil infrastruktúrát bombázzák: házakat, iskolákat, templomokat, egyetemeket. Még egy óvóhelyet is, ahol az emberek megpróbálnak elbújni a halál elől” – írja a nagykövetség a Facebookon posztolt közleményben, majd a mariupoli színházat március 16-án ért orosz bombatámadást állítják párhuzamba a Magyarországon a második világháborúban történtekkel.

[popup][/popup]