Újabb volt háztartási alkalmazottja perelte be Sara Netanjahut

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Ismét beperelte a miniszterelnöki rezidencia egyik volt háztartási alkalmazottja embertelen viselkedése miatt Sara Netanjahut, az izraeli kormányfő feleségét – jelentette az izraeli média.

 

 

“Sara Netanjahu megkeserítette az életem” – állította bírósághoz benyújtott keresetében a csak S.R. monogrammal megjelölt huszonnégy éves, háromgyermekes ultraortodox nő, aki néhány hete mintegy húsz munkanapon át takarítónőként dolgozott a miniszterelnöki rezidencia második emeletén, a Netanjahu család személyes lakosztályában.
“Nem érzem magam embernek, Netanjahu asszony megkeseríti az életem… Kész vagyok. Az itteni munka kikészíti a testet és az egészséget, nagyon remélem, hogy Isten erőt ad nekem” – írta nyolc nappal munkába állása után nővérének küldött sms-üeneteiben.
Az ügyvédek csak szombat este álltak elő ezekkel az üzenetekkel, amikor a helyi médiában a kormányfőhöz lojális politikusok és ügyvédek hada szállt ringbe Netanjahu feleségének védelmében. David Bitán, a koalíció elnöke politikai szándéktól vezérelt “ronda összeesküvésnek”, Joszi Kohen, Sara Netanjahu ügyvédje pedig beteg kitalálásoknak nevezte a vádakat.
Oren Gross, a volt takarítónő ügyvédje vasárnap a katonai rádióban elmondta, hogy nem politikai szándékok vezették, és azért fordult éppen hozzájuk jogi képviseletért a volt takarítónő, mert a múltban már kétszer is sikeresen képviselték a rezidencia volt dolgozóját munkáltatójával szemben.
A Sara Netanjahu elleni legújabb keresetről pénteken adott hírt a Jediót Ahronót című újság. Az alkalmazott augusztus 27-én állt munkába, és egy hónapig dolgozott a Netanjahu lakosztályon. Az ott tapasztalt embertelen bánásmódért 225 ezer sékel (tizenhétmillió forint) kártérítést követel.
A vádak szerint nem használhatta a munkahelyén, a második emeleten lévő illemhelyet, hanem az őrökéhez kellett lejárnia. Szigorúan tilos volt ételt és italt magához vennie, és ezért a munkanap végére annyira elfáradt, hogy már nem volt képes hazavezetni sem. A betegesen szigorú tisztasági szabályok miatt naponta mintegy százszor kellett kezet mosnia és rengetegszer ruhát váltania. Alkalmazása utolsó napján a miniszterelnökné kiabált vele és majdnem megütötte, ezért leszaladt a lépcsőn és elfutott előle. Soha többet nem tért vissza a rezidenciára.
Távozása után többen megfenyegették, hogy ne emeljen panaszt: az őt közvetítő takarító cég alkalmazottja, a miniszterelnök ultraortodox ügyekben eljáró tanácsadója, majd a rezidencia vezetője.
Nem ez az első Sara Netanjahu ellen benyújtott kereset. Korábban Meni Naftali, a rezidencia volt gondnoka és Gáj Elijáhu, volt alkalmazott is pert, és jelentős összegű kártérítést nyert embertelen bánásmód miatt.

 

[popup][/popup]