Újabb túsz holttestét találták meg

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli hadsereg (IDF) újabb izraeli túsz holttestét azonosította és szállította Izraelbe a Gázai övezből – jelentette a katonai szóvivő péntek reggel.

Elia Toledano

Az IDF a huszonnyolc éves tel-avivi Elia Toledanó holttestére bukkant. Őt október 7-én rabolták el az övezet melletti zenei fesztiválról, amelyet megtámadtak az iszlamista Hamász szervezet fegyveresei. A fesztiválon történt mészárlásban legkevesebb háromszáznegyvenhét civilt és tizenhét, az eseményt biztosító rendfenntartót gyilkoltak meg a szélsőségesek.

A holttestet a katonai hírszerzés és egy harci egység közösen találta meg, majd egészségügyiek, igazságügyi szakértők, a katonai rabbikar, valamint az izraeli rendőrség illetékesei azonosították.

Toledanó családját értesítették, de a hadsereg nem részletezte halálának körülményeit. Jelenleg százharmincnégy, Izraelből október 7-én elrabolt túsz van a Hamász és más iszlamista szervezetek fogságában a Gázai övezetben, közülük húszat megöltek, s a Hamász őrzi holttestüket.

Izrael történetében először vegyes férfi-női alakulat is harcol a fronton. A  hetven százalékban nőkből álló Gepárd vegyes ezred katonái a múlt héten csatlakoztak a gázai szárazföldi harcokhoz. Az egység többnyire fiatal tartalékosokból áll, akik önként jelentkeztek, és kérték, hogy beléphessenek a Gázai övezetbe.

Újabb elesett katona nevét hozta nyilvánosságra az izraeli hadsereg. A tizenkilenc éves Óz Smuel Erdi, az övezet déli részén vívott csatában vesztette életét csütörtökön, amikor négyen súlyosan megsebesültek az izraeli hadsereg tagjai közül.

Csütörtökön Benjamin Netanjahu miniszterelnök és az övezetbe hurcoltak családtagjainak képviselői is találkoztak a Nemzetközi Vöröskereszt elnökével, Mirjana Spoljaric Eggerrel. Arra kérték, hogy gyakoroljon nyomást az iszlamista Hamász terrorszervezetre a Gázába hurcolt túszok érdekében, biztosítsa meglátogatásukat, életmentő gyógyszerek eljuttatását hozzájuk.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és a szűk hadikabinet tagjai továbbá megbeszélést folytattak Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval csütörtökön a hadsereg tel-avivi főhadiszállásán. Ennek részletei egyelőre nem ismertek. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]