Újabb titkos alagútra bukkantak a libanoni-izraeli határon

Írta: Szombat / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A libanoni-izraeli határt keresztező újabb, immár harmadik alagútra bukkantak kéksisakosok az ENSZ Ideiglenes Libanoni Erőinek (UNIFIL) csütörtöki közlése szerint, hónapokkal az első kettő felfedezése után.

A harmadik alagút feltárása a libanoni-izraeli határon

Az Izrael és Libanon közötti határon fennálló helyzetet felügyelő UNIFIL megerősítette öt alagút létezését a közül a hat közül, amely az izraeli védelmi erők jelentése szerint az izraeli és libanoni erőket elválasztó demarkációs vonal, az úgynevezett kék vonal közelében találhatóak. Ezek közül három esetében megállapítást nyert, hogy keresztezi a “kék vonalat” – áll az UNIFIL közleményében.

Az UNIFIL szerint a három alagút sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozatát, amely véget vetett a Libanon és Izrael közötti 2006-os háborúnak. A békefenntartó misszió szerint erre felhívta a libanoni hatóságok figyelmét, és “azonnali nyomon követést kért”.

Az izraeli tavaly decemberben jelentette be, hogy az Északi Pajzs fedőnevű művelet keretében felszámolja azokat az alagutakat, amelyeket a Hezbollah libanoni síita szervezet fúrt a határ alatt, hogy rajtuk keresztül meglepetésszerű támadásokat hajthasson végre Izrael területén.

Izrael súlyos fenyegetésnek tekinti nemcsak a szervezetet, hanem azt a jelentős fegyverkészletet is, amelyet felhalmozott Libanonban. A Hezbollah a múltban többször indított támadást Izrael ellen, 2006-ban pedig a felek konfliktusa egy hónapig tartó háborúba torkollott.

Haszan Naszralláh, a Hezbollah vezetője januárban elismerte az alagutak létét, hozzátéve, hogy azok némelyikét még a 2006-os háborút megelőzően hozták létre.

[popup][/popup]