Újabb nyolcszáz telepes-lakás építését hagyták jóvá Izraelben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Izraelben jóváhagyták közel nyolcszáz új telepes-lakás felépítését az 1967-ben elfoglalt Nyugati Parton – jelentette a The Times of Israel, jobbközép irányultságú, angol nyelvű, izraeli hírportál vasárnap.

Korábbi házak a Nyugati Parton / Ciszjordániában (Képünk illusztráció)

Az izraeli hatóságok három nappal Joe Biden megválasztott amerikai elnök beiktatása előtt, Benjamin Netanjahu miniszterelnök múlt heti utasításainak megfelelően, jóváhagyták közel 800, izraelieknek szánt lakás felépítését a térség izraeliek lakta településein.

Joe Biden, az amerikai diplomáciai hagyományokhoz hűen, várhatóan ellenezni fogja ezeket az izraeli építkezéseket, mert a nemzetközi jog szerint tilos civil lakosságot telepíteni “megszállt területre”.

A Nyugati Part polgári igazgatásának legfőbb tervező bizottsága döntött vasárnapi ülésén a különböző szakaszokban lévő építkezések folytatásáról, és az indítványozott 850 lakás tervéből 780 esetében megadta a kért engedélyeket.

A telepesek vezetői üdvözölték a lépést. Joszi Dagan, a szamariai regionális tanács vezetője úgy vélte, hogy “történelmi eredményt” ért el éveken át tartó munka után, és felszólította a kormányt, hogy ismerje el az illegálisan, állami jóváhagyás nélkül felhúzott otthonok ezreit is.

“Netanjahu miniszterelnök a több száz telepes-lakás támogatásával ismét az ország érdekei elé helyezte személyes politikai érdekeit”- hangsúlyozta közleményében a lépést bíráló baloldali, a palesztinokkal megbékélésre törekvő Békét Most nevű szervezet.

“Ez a letelepítési tevékenység nemcsak a palesztinokkal folytatott viszály befejezésének lehetőségét rontja hosszú távon, hanem rövid távon is szükségtelenül ütközési pályára állítja Izraelt a hamarosan hivatalba lépő Biden-kormányzattal” – tették hozzá.

Az izraeli hatóságok a nemzetközi jog szerint megszállt területnek minősülő Nyugati Parton / Ciszjordániában több szakaszban engedélyezik az izraeli építkezéseket. A további fejlesztésre megjelölt 850 otthon közül 500 már a végső jóváhagyásra vár.

A bejelentés erősítheti Netanjahu helyzetét a jobboldali telepesek körében a március végén esedékes parlamenti választások előtt.

Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el a Nyugati Partot / Ciszjordániát Jordániától. A jövendő palesztin állam Ciszjordániában és a Gázai övezetben jönne létre a kétállami megoldás révén, amely palesztin állam kikiáltását ígéri a sok évtizedes palesztin-izraeli viszály megoldása érdekében.

A palesztinok az izraeli települések építését Ciszjordániában a nemzetközi jog megsértésének és a béke akadályának tekintik, és ebben széles körű nemzetközi támogatást élveznek.

A Palesztin Nemzeti Hatóság külügyminisztériuma elítélte a telepek bővítésének múlt heti bejelentését, és azzal vádolta Izraelt, hogy “versenyt fut az idővel”, amikor Donald Trump amerikai elnök távozása előtt meghozza ezt a döntést. (MTI nyomán)

[popup][/popup]