Újabb csapásokat hajtott végre az izraeli hadsereg

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Újabb csapásokat hajtott végre az izraeli hadsereg (IDF) a Hamász palesztin szervezet célpontjai ellen Gázában és a Hezbollah alakulatai ellen Dél-Libanonban.  

Észak-Gáza, Kamal Adwan kórház – 70 Hamasz fegyveres adta meg magát az izraeli véderő közlése szerint december 14-én (Fotó: Times Of Israel/IDF)

Az IDF katonái szerdán az egész Gázai övezetben folytatták a harcot, és a katonai szóvivő szerint az iszlamista Hamász számos terroristája vesztette életét.

A Gázai övezet északi részén egy ejtőernyős csapat a Hamász Sedzsajia zászlóaljának főhadiszállásaként szolgáló iskolakomplexumot semmisített meg.

Az övezet déli részén, Hán-Júniszban fegyvereket és hadieszközöket találtak az izraeli egységek, és felszámoltak két aknát, valamint egy rakétakilövő helyet.

Izrael északi határánál a légierő vadászgépei kiterjedt támadást indítottak a libanoni síita Hezbollah milícia dél-libanoni célpontjai ellen.

A Palesztin Hatóság (PH) egészségügyi minisztériuma Rámalláhban bejelentette, hogy hárman életüket vesztették Dzseninben az izraeli fegyveres erők razziáján, és egy fiú is meghalt a hadsereg tüzében. A helyiek közlése szerint az IDF drónnal támadt palesztin fegyveresekre a város keleti lakónegyedében, az incidensben kilencen megsebesültek, egyikük súlyosan.

Az izraeli biztonságiak harmadik napja folytatnak terrorizmusellenes hadműveletként meghatározott harcokat Dzseninben. A rámalláhi egészségügyi minisztérium szerint a három nap alatt összesen tizenegy palesztint öltek meg. Az izraeli katonák házkutatásokat tartottak, és tűzharcba keveredtek több helyen a palesztin fegyveresekkel.

Musza Abu Marzuk, a Hamász terrorszervezet politikai irodájának helyettes vezetője a héten az Al-Monitor című közel-keleti újságnak azt nyilatkozta, hogy szervezetének el kell ismernie Izraelt a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) hivatalos álláspontjával összhangban.

“Részesévé akarunk válni a PFSZ-nek, és tiszteletben fogjuk tartani a szervezet alapelveit” – mondta Marzuk.

A PFSZ 1993-ban, az oslói békefolyamat részeként elismerte Izraelt. Nem világos, hogy a magas rangú Hamász-tisztviselőkkel együtt Dohában élő Marzuk szavai egybevágnak-e az október 7-i támadást vezető gázai Hamász vezetők álláspontjával.

Marzuk megvédte a Hamász október 7-i tetteit, de azt mondta, hogy tilos gyermekeket és nőket elrabolni, és a bizonyítékok ellenére tagadta, hogy a Hamász tagjai sokakat megerőszakoltak és szexuálisan bántalmaztak volna.

Szerinte a “fekete szombat” terrortámadása a Hamasz hasznára vált, “sok eredményt” hozott a szervezetnek, többek között a palesztin probléma a világ figyelmének a középpontjába került. “Most mindenki a palesztin államról beszél” – mondta Abu Marzuk.

Izrael háborút indított az iszlamista Hamász terrorszervezet gázai felszámolására és a túszok kiszabadítására, miután a Hamász fegyveresei október 7-én a határkerítésen behatoltak Izrael területére, megöltek több mint 1200, túlnyomó többségében civil izraelit, és az övezetbe hurcoltak 240 túszt.  (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]