Újabb “blokádtörő” hajók tartanak Gáza felé

Írta: Halmos László/Izraeli Hírlevél - Rovat: Hírek - lapszemle

A máig emlékezetes, kilenc halálos áldozattal járó, török kezdeményezésű “Mavi Marmara” flottilla tragikus kudarca után öt évvel újabb erőszakos áttörésre készül egy “palesztin-barát” – magyarán Izrael-ellenes – csoport.
e36cb29d-9ee2-412a-ad91-d8cd5a853d5c
Francia hírügynökségi jelentések szerint Sziciliából pénteken elindult a svéd szervezésű, a Gázai-övezet tengeri blokádját megtörni szándékozó hajóraj első hajója. Hírek szerint a négy hajóból álló flottilla a jövő héten érkezne Izrael felségvizeihez, fedélzetükön 70 személlyel.
A kezdeményezők ezúttal svédek, és a mostani hajóraj három hajóból áll. Izrael az utolsó percig igyekezett diplomáciai úton elérni a hajók kiindulásának a megakadályozását.
A hajók eredeti terv szerint Cipruson is kikötnének, de Nicosiából jelentették, hogy a ciprusi kormány nem engedélyezi a hajók kikötését a szigeten – legalábbis a görög ciprióták fennhatósága alatt álló területen.
A sziget északi, török kormányzás alatt álló részének az álláspontja mindedddig nem világos.
Az Izraeli Hadsereg és a Haditengerészet kilátásba helyezte: a hajókat az izraeli felségvizekre érve feltartóztatják.
A nyilánvaló provokációs céllal rendezett demonstráció szervezői a világsajtóval közölték: a hajón nincsenek fegyverek, csak gyógyszer és egyéb humanitárius szállítmány.
 Izrael válaszképpen felajánlotta – amint azt öt évvel ezelőtt a török flottillának is megtette –, hogy a rakományt hiánytalanul eljuttatja Gázába: ezt azonban a szervezők nyilvánvalóan el fogják utasítani, hiszen céljuk nem segélynyújtás, hanem Izrael elleni demonstratív provokáció.
Amint a török flottillában annak idején Hanin Zoábi, a mostaniban is jelen lesz egy mentelmi jogával visszaélő izraeli arab Kneszet-képviselő, dr. Basel Ghattas. Képviselők csoportja javasolta a Kneszet etikai bizottságának, hogy foganatosítson lépéseket dr. Bassel Ghattas ellen, aki a demonstratív hajóraj egyik utasa lesz. Ghattas az Egyesült Arab Párt egyik képviselője a KneszetbenMeg nem erősített közlések szerint a fedélzeten lesz egy “dísz-zsidó” is: Dror Feiler művész, volt izraeli, ma svéd állampolgár.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Címkék:blokád, blokádtörő hajók, Gáza, Mavi marmara

[popup][/popup]