Új közlekedési eszközt tesztelnek Tel-Avivban

Írta: hvg.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Különleges tömegközlekedési eszközhöz építenek tesztpályát Izraelben. A kétszemélyes kocsik a levegőben haladnak majd, méghozzá egy mágneses pályán. A fejlesztők azt ígérik, hogy 2015 végére kiépítik a rendszert – olvasható a BBC hírei között.

 

skyTran_VehicleOnly forrás skytranus

A kétszemélyes kabin látványterve (forrás: skytran.us)

Az Israel Aerospace Industries cég kampuszán építik ki az 500 méteres tesztpályát. Egy kaliforniai székhelyű társaság skyTran nevű fejlesztéséről van szó, amely később nagyobb városokban is megjelenhet, ha beválik.

A mágneses pályán keringő járművek kétszemélyesek lesznek, legnagyobb sebességüket 70 kilométer/órára tervezik, de az elképzelések szerint ennél jóval gyorsabban is száguldhatnak majd a tesztek eredményétől függően.

Bizonyos értelemben személyre szabott tömegközlekedési eszközről van szó: elég lesz ugyanis a járművek hívásához egy okostelefonos alkalmazás. Az utas jelzi, hogy hol van éppen, érkezik a kocsi, és amikor beszállt, megjelöli az irányt.

Az izraeli tesztpálya nagyon fontos a fejlesztőknek: ha itt minden flottul menne, Indiában és az Egyesült Államokban is megjelenhetne az új tömegközlekedési eszköz – legalább is most így képzelik.

skyTran_Small_Station-045 forrás skytranus

Egy példa hogyan nézhetne ki egy kisebb megálló (forrás: skytran.us)

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:Izrael

[popup][/popup]