Új kötet magyarul a Talmudról

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Pár hét múlva nyomtatott formában is megjelenik a Bevezetés a Talmud tanulmányozásába című kötet. De már most letölthető az internetről PDF formában.

A magyarországi vallásos zsidó könyvkiadás gyerekcipőben jár, ezen belül a rabbinikus irodalom, az ókori és középkori zsidó források magyar fordítása, és a modern vallásos kommentárirodalom egyaránt kevéssé hozzáférhető.

Néhány éve elindult az EMIH tórakiadása Rasi középkori kommentárjaival (szemelvényei online ma is elérhetők), de az első kötet sem került szélesebb terjesztésre, és nem találkoztunk azóta sem a folytatással.

Izgalmas kezdeményezés a Mozaik Hub Dáf párását sávuá oldala tórafordításokkal és kommentárokkal. Egy-egy dáf (oldal) az adott hetiszakasz egy újrafordított és magyarázatokkal ellátott részletét közli, ezen kívül tartalmaz három további kommentárt, melyek más-más aspektusból tárgyalják az adott szövegrészt. A zsidó közösség sokszínűségét leképezve, a kommentárok között egyaránt megjelennek a szekuláris és vallási hangok, a különböző irányzatok képviselői, valamint egyenlő arányban férfi és női kommentálók. A kezdeményezésről Balázs Gábor fordítóval itt készítettünk interjút.

A fent említett hiányon kíván oldani a Bevezetés a Talmud tanulmányozásába című új kötet is, mely a Lativ Kolel (ortodox irányultságú felnőttoktatási műhely) gondozásában jelent meg Németh Zoltán fordításában, Keleti Dávid rabbi szakmai felügyelete mellett, valamint a Mazsök támogatásával, s amely pdf formátumban letölthető innen: https://misna.hu/talmud

A kötet elméleti bevezető, példatár, talmud-tanulási módszertan és kedvcsináló a rabbinikus gondolkodás műveihez.

Hitközségek, Talmud Tórák, tanulócsoportok, formális és informális oktatási intézmények és magánszemélyek számára korlátozott példányszámban igényelhető a nyomtatott kiadás a Lativ Kolel e-mail címén: [email protected]

*

A Szombat Midrás válogatását itt, a Misna hétről hétre Uri Asaf jóvoltából megjelenő fordításait itt olvashatják az érdeklődők.

[popup][/popup]