Új Delhi: tízezrek a megerőszakolt nő temetésén

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Hatalmas tömeg vett részt annak a 23 éves indiai nőnek a temetésén, akit tíz nappal korábban Új Delhiben egy hatfős banda megerőszakolt egy városi autóbuszon (!) majd súlyos bántalmazások után társával együtt levetkőztették és mindkettejüket ledobták a járműről.

India-Gang

Virrasztók

Az áldozatot Szingapúrba szállították gyógykezelésre, de az életét ott sem tudták megmenteni.

Az eset hatalmas tiltakozást váltott ki országszerte – főleg a nők részéről. A temetésre érkező hatalmas tömeg többször összecsapott a rendőrséggel.

Az ország vezető politikusai, elsőként az államelnök, elítélték az erőszakot, ám a valódi helyzet súlyos: az indiai társadalom igen elnéző a nők elleni erőszakkal szemben. A nők úton útfélen zaklatásnak vannak kitéve, s ők az ilyen esetekről többnyire hallgatnak, mert ha az ügy nyilvánosságra kerül, további megszégyenítésre számíthatnak. A rendőrség általában vonakodva vesz föl jegyzőkönyvet az ilyen panaszokról, hajlamos a nőket felelőssé tenni az őket ért erőszakért – mely utóbbi sajnos mindennapos ügy.

Az egyetlen pozitív fejlemény a mostani tömeges tiltakozás és a vezető politikusok szolidaritása, ami talán az első lépés a változás felé.

[popup][/popup]