Új baloldali párt Izraelben – a tel-avivi polgármesterrel az élén

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Új baloldali párt alakítását jelentette be a tel-avivi polgármester a március 23-án esedékes választások előtt közel három hónappal – jelentette a 12-es kereskedelmi tv híradója kedd este.

Ron Huldai

Az “Izraeliek” nevű párt zászlóbontásakor elmondott beszédében Ron Huldai, Tel-Aviv 22 éve regnáló polgármestere baloldali alternatívát ígért Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel és a többi jobboldali párttal szemben.

A 76 éves Huldai a demokrácia és az igazságszolgáltatás rendszerének védelmét, szociális reformokat, a kisvállalkozások, a nők és a kisebbségek jogainak képviseletét, valamint a vallási kényszerítés, az arab közösségekben elterjedt erőszak, valamint Ciszjordánia / a Nyugati Part bizonyos részének elcsatolása elleni fellépést ígért.

“A korrupció hiánya szép dolog, de nem elég”- mondta a korrupciós ügyei miatt Netanjahu ellen színre lépett többi pártra utalva. Az új párt második embere Avi Nisszenkorn eddigi igazságügyi miniszter lesz, aki kedden délelőtt jelentette be csatlakozását Ron Huldaihoz, s akit ezért néhány óra elteltével Beni Ganz, a centrista Kék-Fehér párt elnöke menesztett az igazságügyi tárca éléről.

Huldai új pártja indulásával nem hagyja el polgármesteri székét, annak további sorsáról majd a választási eredmények ismeretében dönt. Huldai igen ismert és népszerű politikus, aki a légierőnél folytatott katonai karrierje után egy tel-avivi középiskolát vezetett, majd a városháza élére került, melyet már több mint két évtizede vezet. Néhány perccel Huldai előtt Beni Ganz védelmi miniszter is beszédet mondott, amelyben bejelentette pártjának, a centrista Kék-Fehérnek az indulását a márciusi választásokon. A Kék-Fehér népszerűsége a közvélemény-kutatások szerint az utóbbi hetekben folyamatosan zuhant, s Nisszenkorn távozásával szavazótábora számára az egyik legnépszerűbb politikusát vesztette el.

A 12-es TV politikai szakértője, Ámnon Abramovics olyan ejtőernyőshöz hasonlította az eredetileg ejtőernyősöknél szolgált Ganzot, aki úgy készül a bevetésére, hogy tudja, nem fog kinyílni ejtőernyője – vagyis pártja várhatóan nem lépi át a parlament 3,25 százalékos bejutási küszöbét.

Ganz a tőle szokatlanul éles hangú beszédben azt állította, hogy megmentette az országot pártja és saját politikai karrierje feláldozása árán. “Amíg Önök Twitter üzeneteket írtak, addig felügyeltem a jogrendet, és kidolgoztam a koronavírus elleni harc módszereit, elhárítottam a fölösleges karanténokat, és megőriztem a demokráciát”- hangoztatta érdemeit a politikus.

Izraelben egy héttel ezelőtt feloszlott a kneszet, mert nem készült el a költségvetés, és két éven belül negyedszer új parlamenti választásokat írtak ki 2021. március 23-ra. Az új kormány felállásáig az eddigi koalíciós kormány működik átmeneti kormányként. (MTI nyomán)

[popup][/popup]