Tűzszünet – és a harcok mérlege

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A palesztin civil áldozatok egy részét a terrorcsoportok sikertelenül kilőtt saját rakétái gyilkolták meg.

Oszama Hamdan – írja az ujkelet.live – vezető beosztású Hamász tisztviselő a libanoni Al-Mayadeen hírcsatornának megerősítette, hogy a Hamász biztosítékokat kapott a kelet-jeruzsálemi Seich Dzsarrach és a Templom-hegyi zavargásokra vonatkozó izraeli politikával kapcsolatban.

Az ellenállás új egyenletet és új győzelmet kovácsolt – állítja Hamdan.

A bejelentést cáfolva Beni Gantz védelmi miniszter elutasította a Hamász Jeruzsálemre vonatkozó biztosítékairól szóló állítását, mondván teljes egészében hamis.

A Miniszterelnöki Hivatal nyilatkozata szerint a miniszterek védelmi tisztviselőktől tájékoztatást kaptak a zsidó állam a hadművelet során elért eredményeiről, amelyek közül néhányra eddig még nem volt példa.

A ynet hírportál arról számolt be, hogy a tisztviselők szerint a gázai konfliktus során Izrael a lehetőség szerint elérhető katonai eredményeinek csúcsán teljesített miközben elrettentve a Hamászt komoly veszteségeket okozott a terrorszervezetnek.

Beni Gantz külön nyilatkozatban hangsúlyozta a gázai övezet terrorcsoportjai elleni küzdelem során elért példátlan stratégiai katonai eredményeket, hozzátéve azt is, hogy a hadsereg továbbra is fokozott készültségben felkészült a művelet folytatására, a valós idejű helyzetnek megfelelően.

A késő esti órákban mindkét fél részéről deklarált tűzszünet ellenére, a gázai övezet közelében megszólaltak a légvédelmi szirénák érzékeltetve, hogy a Hamász a tűzszünet beálltáig nem állítva le a rakéták indítását. Éjfél után után többszöri riasztások kíséretében végül, két órakor hivatalosan is kezdetét vette a felek közötti tűzszünet.

 

A Falak Őrzői hadművelet mérlege

A Hamász és más gázai terrorszervezetek a május 10-én kezdődő, 11 napig tartó támadások során, mintegy 3700 rakétát indított Izrael ellen, az enkláve mellett élő közösségek lakóit szünet nélkül óvóhelyre kényszerítve.

A Hamász, civilek életet veszélyeztető agressziójára válaszul, a régió biztonsága érdekében Izrael kiterjedt bombatámadást hajtott végre a Gázai övezetben, a terrorszervezetek katonai infrastruktúráinak felszámolását tűzve ki célul.

A Hamász által vezetett gázai Egészségügyi Minisztérium szerint a hadművelet során 232 palesztin, köztük több mint 66 kiskorú vesztette életét. Az Izraeli Védelmi Erők kijelentette, hogy a meggyilkoltak közül több mint 120 Hamász terrorista, és legalább 25 a palesztin iszlám dzsihád terrorcsoport tagjai volt.

A katonaság ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a civil áldozatok egy részét a terrorcsoportok sikertelenül kilőtt saját rakétái gyilkolták meg.

Izraelben tizenkét halálos áldozata volt a támadásoknak, köztük egy 5 éves kisfiú és egy 16 éves lány vesztette életét a rakétatűzben, miközben több százan megsebesültek.

 

Háború – tűzszünet – belpolitikai válság

A jobboldali frakciók képviselői, köztük Benjamin Netanjahu miniszterelnök közeli politikai szövetségesei, a biztonsági kabinet összehívása előtt tiltakoztak a kétoldalú tűzszünet Izraeli elfogadása ellen.

A Likudból kivált, ellenzéki Gideon Szá’ár (Új remény) a kabinetszavazás előtt néhány órával felszólalva bírálta a kormány tervét, mondván, hogy a tűzszünet „súlyosan károsítaná az izraeli elrettentést” a Hamász és más terrorista csoportok ellen.

Az izraeli katonai hadművelet lezárása, a Hamász további fegyverkezését és megerősödését megakadályozó korlátozások bevezetése, valamint a Gázában fogvatartott katonák és civilek hazahozatala nélkül, politikai kudarc lesz, amelynek árát kamatokkal fogjuk megfizetik – nyilatkozta Gideon Szá’ár.

Teljes cikk

[popup][/popup]