Tűz az iráni urándúsító központban – kíber-támadásra gyanakodnak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Jelentős károkat okozott az iráni Natanz nukleáris létesítményében az a tűz, amely csütörtökön ütött ki az urándúsító központban, és ez a fejlettebb centrifugák fejlesztésére is hatással lehet – közölte vasárnap az iráni atomenergia-ügynökség. Azt is közölték, hogy az anyagi kár ugyan jelentős, de a tűznek nincs áldozata.

A natanzi baleset heyszíne (Fotó: Reuters)

Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a tüzet, de a Reuters hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó iráni források szerint a legvalószínűbb az, hogy kibertámadás. Az iráni hatóságok egyelőre csak annyit közöltek, kiderítették, hogy mi okozta a balesetet, de csak később hozzák nyilvánosságra, hogy szerintük mi történt.

A natanzi urándúsító központ nagy része a föld alatt található, és egyike azon létesítményeknek, amelyeket a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőriz. Az izraeli védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy nem szükségszerűen Izrael áll minden rejtélyes iráni incidens hátterében.

Ali Reza Tangsziri ellentengernagy, az iráni Forradalmi Gárda haditengerészetének vezetője a nap folyamán bejelentette, hogy országa föld alatti rakétavárosokat épített a Perzsa-öböl és az Ománi öböl partvonala mentén. (MTI)

[popup][/popup]