Fegyveres túszejtés egy texasi zsinagógában

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Magyar idő szerint szombat este egy fegyveres férfi legalább négy túszt ejtett egy texasi zsinagógában.

Négy embert tart fogva a fegyveres túszejtő a texasi zsinagógában (Fotó: Andy Jacobsohn/AFP)

A támadás Colleyville településen történt, Dallas közelében – írja a 444.hu. A rendőrség az egész környéket kiürítette, és az FBI is nagy erőkkel érkezett a helyszínre.

Az első híradások szerint a szombati istentisztelet közben tört rá a helyi zsidó közösségre a túszejtő, és feltehetően négy embert tart fogva, köztük a zsinagóga rabbiját.

A támadás elejét a Facebookon élőben lehetett követni, mert az istentiszteletet a zsinagóga közvetítette. Innen lehet tudni, hogy a túszejtő erős akcentussal beszél angolul.

Az ABC hírtelevízió értesülése szerint a túszejtő Aafia Siddiqui testvérének mondja magát. Aafia Siddiqui egy pakisztáni orvosnő, akit 2010-ben az Egyesült Államokban tartóztattak le, mert terrortámadást készített elő, amerikai katonákat akart meggyilkolni. Jelenleg 86 éves börtönbüntetését tölti, egy texasi börtönben. Korábban az Iszlám Állam két alkalommal is ki akarta cserélni nyugati túszokra, de az amerikai kormány nem tárgyalt erről. Hogy valóban Aafia Siddiqui testvére a túszajtő (vagy annak mondja magát), azt magyar idő szerint este 11 óráig hivatalosan nem erősítették meg, de az ABC egy név nélkül nyilatkozó rendőrre hivatkozva számolt be erről.
[popup][/popup]