Tüntetések Jeruzsálemben, Tel Avivban és még kétszáz helyszínen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Másodszor keződött az új hét tüntetésekkel Benjamin Netanjahu miniszterelnök és a kormány koronavírus-krízis kezelése ellen Izraelben.

Korrupcióellenes tüntetés a miniszterelnöki rezidenciánál Jeruzsálemben 2020. július 18. Fotó: Twitter videó képernyőfotó

A tüntetésekre Jeruzsálemben a miniszterelnöki rezidenciánál illetve Tel Avivban a Charles Clore Parkban került sor, és több száz rendőr gondoskodott a biztonságról és a koronavírus-rendeletek betartásáról – írja az ujkelet.live.

Bár Izraelben napi 2000-hez közelít az új koronavírusos fertőzöttek száma és a kormány közel jár ahhoz, hogy ismét teljes zárlatot vezessen be, Avi Niszenkorn igazságügyi miniszter (Kék-Fehér) pénteken ígéretet tett, hogy a tüntetésekre és a bíróságokra nem lesz korlátozás, még teljes zárlat esetén sem.

„Még korlátozások mellett is biztosítani fogjuk a polgári jogokat” – írta Niszenkorn a közösségi média oldalain. „A demokrácia alapjai fontosak normál időkben, és még fontosabbak vészhelyzetek esetén.”

A fővárosban a miniszterelnöki rezidenciánál mintegy 1500-2000 izraeli gyűlt össze egy héten belül negyedszer, a korrupciós ügyei miatt Netanjahu lemondását követelve. A megmozdulás érdekessége, hogy az idősebb generáció alkotta csoporthoz az elmúlt hetekben fiatalok is csatlakoztak.

A demonstráció után összecsapásokra került sor a rendőrség és tüntetők egy csoportja között. A tisztek – a keddi tüntetéshez hasonlóan, ami 50 személy letartóztatását eredményezte – vízágyúkat bevetve oszlatták fel a tömeget és letartóztattak 13 rendbontót.

A “fekete zászlós” korrupicóellenes mozgalom tagjai a múlt heti sikeren felbuzdulva országszerte mintegy 200 helyszínen tüntettek Netanjahu ellen.

Teljes cikk

 

Címkék:gazdasági válság, Jeruzsálem, koronavírus, Netanjahu, Tel-Aviv, tüntetés

[popup][/popup]