Tunézia cáfolja, hogy normalizálná kapcsolatait Izraellel

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Cáfolta pénteken a tunéziai kormány azokat a híreszteléseket, miszerint normalizálná kapcsolatait Izraellel – jelentette az as-Sark al-Avszat című, londoni székhelyű pánarab napilap az észak-afrikai ország külügyminisztériumára hivatkozva.

A külügyi tárca közleményben jelentette be: Tunisz továbbra is teljes mértékben támogatja a palesztinokat “jogaik visszaszerzésében”, különös tekintettel az önálló palesztin állam megteremtésére, Jeruzsálem fővárossal.

A tunéziai hatóságok leszögezték: a több izraeli weboldalon megjelent, Tunisz és Izrael állítólagos közeledéséről szóló hírek “pusztán ártani akarnak Tunézia jóhírének”.

Jóllehet, választási kampányában 2019-ben Kaisz Szaíd tunéziai elnök “hatalmas árulásnak” minősítette a kapcsolatok normalizálásának gondolatát, az országban így is azt vetik a kormány szemére, hogy hiba volt engedélyt adni az izraeli útlevéllel rendelkező zarándokoknak, hogy meglátogathassák májusban a Dzserba szigetén lévő el-greibai zsinagógát – teszi hozzá a lap.

A bírálatokra Brahím Srajbi vallásügyi miniszter azt válaszolta, hogy az engedély a turisztikai szektornak tett gesztus volt, nem jelenti a két ország kapcsolatainak normalizálását, s az ügyből “feleslegesen csinálnak politikai kérdést”.

Az el-greibai zarándoklat, amelyet minden évben a Pészachotkövető 33. napon tartanak, a többségében Dzserbában élő, 1500, zsidó vallású tunéziai egyik legfontosabb hagyománya.

 

[popup][/popup]