Tudnivalók holokauszttúlélők részére a Claims Conference életbenléti igazolásról

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Claims Conference holokauszttúlélőknek járó életjáradékával kapcsolatban mi is közöljük a fontos tudnivalókat, tisztázva az elmúlt hetekben felmerülő kérdéseket.

Azok a személyek, akiknek eddig is a MAZSÖK, a NÜB, vagy a BZSH Szertartási Osztály intézte a kérelmük beadását, azok számára jelenleg nincs tennivaló. Felmerülő kérdések esetén az alábbi elérhetőségeken kaphatnak tájékoztatást és segítséget: Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete (NÜB): Budapest, VI. kerületi Bajza utca 26.

A fogadóórán túl telefonon tartanak ügyeletet kedd-péntek között napközben a következő telefonszámokon: +36 1 343-38-98 vagy +36 70 6780766

Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK): 1062 Budapest, Bajza utca 26.
Titkárság: +36 1 269 1068, ügyfélszolgálat: +36 30 432 0595
Ügyfélfogadás: Szerdai napokon 9 – 12 óra között. Időpontegyeztetés: +36 30 432 0595
Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH): Budapest, Síp u. 12, 1075
Szertartási és Anyakönyvi osztály: Telefon: +36 (1) 413-5526, +36 (1) 413-5581, E-mail: [email protected]

Az életbenléti igazolásról szóló tájékoztatás egyedi Claims-azonosítószámmal ellátva, postai úton érkezett meg személyre szólóan azon holokauszttúlélők részére, akiknek be kell nyújtani az életbenléti igazolást. A visszaküldés postán és digitálisan is elvégezhető.

Az alábbiakban leírt beadási tudnivalók csak abban az esetben vonatkoznak Önre, amennyiben eddig nem a NÜB/MAZSÖK/Mazsihisz foglalkozott az életbenléti igazolásával kapcsolatos beadásokkal. Ha a fenti szervek munkatársai már elvégezték az Ön életbenléti igazolásának visszaküldését, az alábbiak NEM vonatkoznak Önre.

Digitális úton történő beadáshoz a Claims Conference levele tartalmazza a tudnivalókat és a regisztráció menetét. Ehhez az úgynevezett PANEEM applikációra lesz szükség, ehhez elérhetőséget szintén a levélen talál majd.

Postai úton történő beadáshoz a papíralapú életbenléti igazolások igénylése emailen történik, amiben a fenti szervezetek lehetnek a segítségükre. Ilyenkor az ügyfél regisztrációs száma vagy a pontos név, születési és lakcímadatok alapján azonosítják be a túlélőt, aki emailen kapja meg a kinyomtatandó kérelmet. Ezt a fenti szervek hitelesítik (pl. NÜB), és kitöltés után szkennelve visszaküldik a Claims Conference részére.

Amennyiben Ön postai úton kívánja visszaküldeni a kitöltött dokumentumot, kérjük, hogy a következőkre címezze a borítékot:

Claims Conference
Postfach 90 05 43
Frankfurt am Main 60445
Deutschland

Kérjük, hogy azok a holokauszttúlélő személyek, akik megkapták a Claims Conference decemberi levelét, vegyék fel a kapcsolatot valamelyik fenti szervvel VAGY – akár hozzátartozójuk segítségével – végezzék el a digitális beadást.

Az életbenléti igazolások visszaküldési határideje: 2024. március 15. (mazsihisz.hu)

[popup][/popup]