Tudják, ki volt a párizsi merényletek megrendelője, de nem mondják meg, ki az

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Azonosította a tavaly november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényletek megrendelőjét a francia titkosszolgálat, de nem fedi fel a kilétét.

A párizsi terror utáni gyász

A párizsi terror utáni gyász

Nem Abdelhamid Abaaoudról, a támadásokat követő rajtaütésben megölt francia–belga dzsihádistáról van szó

– mondta Bernard Bajolet, a francia hírszerzés vezetője egy parlamenti meghallgatáson.

A titkosszolgálati vezetőt még májusban hallgatta meg zárt ajtók mögött az a parlamenti vizsgálóbizottság, amely a terrortámadások megelőzésében, illetve az azokat követő segítségnyújtásban és tájékoztatásban felmerült hibák okait kereste, és az ott elhangzottakat múlt héten közzétett jelentésében nyilvánosságra hozta.

A Le Parisien és a Libération című francia napilapok idézték szerdán azt a részt, amelyben Bernard Bajolet az eleinte a támadások kitervelőjeként, majd a főszervezőként beállított Abdelhamid Abaaoud szerepéről beszél.

„Tény, hogy Abaaoud koordinálta a támadásokat, de nem ő a megrendelő.

Ismerjük a megrendelőt, de erről nem akarok semmit mondani

– mondta a titkosszolgálati vezető a meghallgatáson. Abdelhamid Abaaouddal öt nappal a támadások után francia rendőrök végeztek egy különleges művelet során a Párizshoz közeli Saint-Denis város egyik lakásában.

„Most már nagyon jól ismerjük az úgynevezett Iszlám Állam diagramját és azt, hogyan szerveződik. Amely egyébként nem állam, és a legkevésbé sem iszlám” – fogalmazott Bernard Bajolet.

A titkosszolgálati vezető elismerte, hogy a 130 áldozatot követelő merényletek „a külső hírszerzés kudarcát” jelentik.

„A határainkon kívül tervelték ki, Belgiumban szervezték meg, vagyis a DGSE (a külső hírszerzési igazgatóság) kompetenciájába tartozott (a felderítés). Valószínűleg a belső hírszerzés számára is kudarcot jelent abból a szempontból, hogy hazánkban hajtották végre a merényleteket, jóllehet a kommandó nem rendelkezett franciaországi bázissal” – mondta a titkosszolgálati vezető.

Azt is elárulta, hogy a francia szervek 2015. január óta tudtak az Európában szerveződő dzsihádista hálózatról. Ekkor tért vissza Abdelhamid Abaaoud Szíriából, és a titkosszolgálatok tudták, hogy Athénban tartózkodott. Ő volt a vezetője annak a terrorcsoportnak, amelynek tagjait 2015. januárban őrizetbe vették a kelet-belgiumi Verviers-ben. A sejt Brüsszelben tervezett merényleteket. Őket a belga hatóságok vették őrizetbe, de nem szóltak a görög kollégáiknak, hogy időben állítsák meg Abaaoudot is.

„A görögöket alig 15 perccel a verviers-i letartóztatások előtt értesítették. Ha előbb szóltak volna nekik, párhuzamosan le tudták volna Abaaoudot is tartóztatni Athénban. Amikor megérkeztek a beazonosított helyre, természetesen már túl késő volt” – idézték a lapok a francia titkosszolgálati vezetőt.

[popup][/popup]