Trump ügyvédje: Soros még csak nem is igazi zsidó

Írta: index/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Rudy Giuliani, Trump ügyvédje és tanácsosa sikeresen hergelte föl az amerikai zsidó közösséget, amikor azt állította, hogy Soros György “alig zsidó”, majd ezt megfejelte még azzal, hogy még ő is zsidóbb Sorosnál, aki zsinagógába se jár.

Rudy Giuliani (Fotó: Elsa/Getty Images)

Soros szinte nem is zsidó, én inkább vagyok zsidó, mint Soros. Nem is jár templomba, zsinagógába. Nem tagja egyik zsinagógának sem, nem támogatja Izraelt, Izrael ellensége – fogalmazott Trump bizalmasa, New York egykori polgármestere.

Giuliani a New York magazinnak adott interjúban dobta le a “nem is zsidó” bombát, amikor arról beszélt, hogy az  (azóta megindított) impeachment eljárás előkészítő szakaszában Trump ellen valló Marie Yovanovitchot, az Egyesült Államok korábbi ukrajnai nagykövetét szerinte Soros irányítja a háttérből.

Trump az USA történetében a harmadik amerikai elnök, aki ellen megszavazzák az impeachmentet, de várhatóan ő sem fog belebukni. Hatalommal való visszaélés és az igazságszolgáltatás akadályozása miatt vonnák felelősségre.

Egy antiszemita megnyilvánulások ellen létrehozott amerikai szervezet, az Anti-Defamation League vezetője, Jonathan Greenblatt kiábrándítónak és offenzívnak nevezte az olasz származású, római katolikus Giuliani megnyilvánulását, amely szerinte felbátoríthatja a keményvonalas antiszemitákat és a fehér felsőbbrendűség híveit.

Greenblatt szerint az még nem antiszemitizmus, ha valaki nem szereti Sorost, azonban azt állítani, hogy nagyköveteket irányít, és nem is zsidó, csak azért, hogy démoni színben tüntessék fel, már az. Az American Jewish Committee hasonlóképpen reagált, azt ők is hangsúlyozták, hogy lehet nem szeretni Sorost, de megkérdőjelezni valakinek a hitét, valamint azt a klasszikus összeesküvés elméletet terjeszteni, hogy a zsidók a háttérből irányítják a világot, nem elfogadható.

Giuliani egyébként nemrég Budapesten is járt, ugyanis az utóbbi időben olyan anyagok összegyűjtésén dolgozik, amelyek cáfolják, hogy Trump támogatások visszatartásával zsarolta volna az ukránokat, hogy cserébe nyomozzanak politikai riválisának, Joe Bidennek a fia ellen.

Index.hu

 

Címkék:Giuliani, Soros, Trump

[popup][/popup]