Trump tényleg Jeruzsálembe költözteti az amerikai követséget?

Írta: Járai Judit/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

 A Trump-kormányzat egyik fő külpolitikai feladata lesz az amerikai nagykövetség áthelyezése Tel-Avivból Jeruzsálembe. 

Ezt Kellyanne Conway, Donald Trump volt kampánymenedzsere és jelenlegi tanácsadója fejtette ki hétfőn egy kereskedelmi rádióban.

amerikai-kovetseg-izrael

Conway emlékeztetett arra, hogy Trump már a választási kampányban is ezt ígérte, s továbbra is tartja magát ehhez. “Ha nem is nyilvánosan, de magánbeszélgetésben ezt többször is megismételte” – szögezte le Conway.

Az ENSZ nem ismeri el Jeruzsálemet Izrael Állam fővárosaként, ezért nagykövetségeiket a különböző országok Tel-Avivban vagy Tel-Aviv környékén működtetik. A korábbi amerikai elnökök egyike sem kívánt változtatni ezen, még akkor sem, ha választási kampányaikban megpendítették az amerikai nagykövetség esetleges áthelyezésének lehetőségét. Kellyanne Conway most megkérdőjelezte e politika helyességét, s azt hangsúlyozta, hogy ennek már régen meg kellett volna változnia. “Ez olyasmi, amit barátaink Izraelben nagyra becsülnének és a zsidó amerikaiak jó része is szívesen látna” – mondta Conway.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap este, a CBS televízió “60 perc” című műsorának rendkívül derülátó interjút adott, kifejtve, hogy ez az optimizmus az amerikai választási eredmények nyomán alakult ki benne. A Jeruzsálemben készült interjúban azt fejtegette, hogy Izrael soha nem érezte magát nagyobb biztonságban és kevésbé elszigeteltnek, mint most. Kijelentette: “Nagyon jól ismerem Donald Trumpot. Úgy gondolom: nyilvánvaló, hogy támogatja Izraelt. Netanjahu szerint Trump nagyon meleg érzésekkel viseltetik a zsidó állam és a zsidó nép iránt, ez nem is kérdéses.

A riporter kérdésére válaszolva Netanjahu elmondta, hogy az Obama-kormányzat elmúlt nyolc esztendejében nem volt zökkenőmentes az izraeli-amerikai viszony, s bár ő maga az amerikai kongresszusban bírálta Obama politikáját, ez nem személyes rossz viszonyt jelentett, hanem azt, hogy Izrael nem értett egyet a többi között az iráni atomalku megkötésével.

Az izraeli kormányfő hangsúlyozta azt is, hogy nemsokára találkozik Donald Trumppal és sürgetni fogja, hogy mondja fel az Iránnal kötött többhatalmi megállapodást.

[popup][/popup]