Trump tényleg Jeruzsálembe költözteti az amerikai követséget?

Írta: Járai Judit/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

 A Trump-kormányzat egyik fő külpolitikai feladata lesz az amerikai nagykövetség áthelyezése Tel-Avivból Jeruzsálembe. 

Ezt Kellyanne Conway, Donald Trump volt kampánymenedzsere és jelenlegi tanácsadója fejtette ki hétfőn egy kereskedelmi rádióban.

amerikai-kovetseg-izrael

Conway emlékeztetett arra, hogy Trump már a választási kampányban is ezt ígérte, s továbbra is tartja magát ehhez. “Ha nem is nyilvánosan, de magánbeszélgetésben ezt többször is megismételte” – szögezte le Conway.

Az ENSZ nem ismeri el Jeruzsálemet Izrael Állam fővárosaként, ezért nagykövetségeiket a különböző országok Tel-Avivban vagy Tel-Aviv környékén működtetik. A korábbi amerikai elnökök egyike sem kívánt változtatni ezen, még akkor sem, ha választási kampányaikban megpendítették az amerikai nagykövetség esetleges áthelyezésének lehetőségét. Kellyanne Conway most megkérdőjelezte e politika helyességét, s azt hangsúlyozta, hogy ennek már régen meg kellett volna változnia. “Ez olyasmi, amit barátaink Izraelben nagyra becsülnének és a zsidó amerikaiak jó része is szívesen látna” – mondta Conway.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap este, a CBS televízió “60 perc” című műsorának rendkívül derülátó interjút adott, kifejtve, hogy ez az optimizmus az amerikai választási eredmények nyomán alakult ki benne. A Jeruzsálemben készült interjúban azt fejtegette, hogy Izrael soha nem érezte magát nagyobb biztonságban és kevésbé elszigeteltnek, mint most. Kijelentette: “Nagyon jól ismerem Donald Trumpot. Úgy gondolom: nyilvánvaló, hogy támogatja Izraelt. Netanjahu szerint Trump nagyon meleg érzésekkel viseltetik a zsidó állam és a zsidó nép iránt, ez nem is kérdéses.

A riporter kérdésére válaszolva Netanjahu elmondta, hogy az Obama-kormányzat elmúlt nyolc esztendejében nem volt zökkenőmentes az izraeli-amerikai viszony, s bár ő maga az amerikai kongresszusban bírálta Obama politikáját, ez nem személyes rossz viszonyt jelentett, hanem azt, hogy Izrael nem értett egyet a többi között az iráni atomalku megkötésével.

Az izraeli kormányfő hangsúlyozta azt is, hogy nemsokára találkozik Donald Trumppal és sürgetni fogja, hogy mondja fel az Iránnal kötött többhatalmi megállapodást.

támogatás
Pop up banner1
[popup][/popup]