Trump szövetségi erőket küld az erőszak által sújtott városokba

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Szövetségi rendfenntartó erőket küld az amerikai elnök azokba a városokba, ahol elharapódzott az erőszak. Ezt ígérte Donald Trump amerikai elnök hétfőn újságírókkal beszélgetve a Fehér Házban.

Donald Trump

Közben a belbiztonsági minisztérium már arra készül, hogy 150 szövetségi ügynököt telepít Chicagóba, ahol eluralkodott a fegyveres erőszak.

A sajtóbeszélgetésen az amerikai elnök leszögezte: nem megengedhető, hogy eluralkodjék a bűnözés az amerikai nagyvárosokban. Trump konkrétan az oregoni Portland, a michigani Detroit, az Illinois államban lévő Chicago, New York, a pennsylvaniai Philadelphia és a marylandi Baltimore városokat és a kaliforniai Oaklandet említette. Megjegyezte, hogy ezeket a városokat “liberális demokraták” irányítják.

“Rosszabb a helyzet, mint Afganisztánban” – minősítette a helyzete az elnök. Kiemelte Chicagót, ahol a Chicago Sun-Times című helyi lap tudósítása szerint egyedül ezen a hétvégén tíz ember meghalt és több mint hatvanan megsebesültek a városban dúló fegyveres erőszak következtében. Ez a lap számolt be arról is, hogy a szövetségi belbiztonsági minisztérium a tárca 150 munkatársát küldi a városba a helyi rendfenntartók megsegítésére.

Lori Lightfoot, Chicago polgármesternője – aki korábban a homoszexuálisok jogainak egyik közismert harcosa volt – hétfőn kijelentette, hogy semmi szükség a városban arra, hogy “szövetségi erők az utcáról elvigyenek és fogva tartsanak ” embereket, szerinte törvényellenesen. Az afroamerikai Lightfoot a múlt héten az afroamerikaiak által a fehérekre használt rasszista megjegyzéssel illette Kayleigh McEnanyt, a Fehér Ház szóvivőjét, amikor a chicagói fegyveres erőszakról nyilatkozott.

A chicagói polgármester hivatkozott arra is, hogy Portlandben már megjelentek a belbiztonsági tárca munkatársai, és mind a város, mind a tagállam vezetői tiltakoznak ez ellen. A nyugati parti Oregon legnagyobb városának, Portlandnek a polgármestere, Ted Wheeler, valamint az állam kormányzója, Kate Brown egyaránt demokrata párti politikus. A városban napok óta tart az erőszakba torkolló megmozdulások, amelyeket a rendőri erőszak és az úgynevezett „rendszerszerű rasszizmus” ellen szerveztek. Trump hétfőn “anarchistáknak” nevezte az erőszakhoz folyamodókat s dicsérte a szövetségi rendfenntartókat, mondván, hogy sok erőszakos tüntetőt tartóztattak le.

A republikánusokhoz közelálló Fox televízió felmérést készített a demokrata párti irányítású városokban eluralkodott erőszakról. A felméréséből kiderül: New York városában az elmúlt két hónapban 340 százalékkal több volt a fegyveres erőszak, mint a tavalyi hasonló időszakban. A megkérdezett fehér amerikaiaknak a 80, az afroamerikaiaknak pedig a 81 százaléka szerint komoly probléma a közrend hiánya egyes nagyvárosokban. (MTI )

Címkék:Donald Trump, fegyveres erőszak, rendfenntartás

[popup][/popup]