Trump-párti tüntetők megostromolták a Capitoliumot

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Trump-párti tüntetők magyar idő szerint negyed kilenckor betörtek a washingtoni Capitoliumba, az amerikai törvényhozás épületébe, ahol a kongresszus két házának együttes ülésén a tagállamokból érkező elektori szavazatok hivatalos megszámlálása zajlott.

A Telex így foglalta össze az eseményeket:

A CNN értesülései szerint több száz zászlókkal, maszkokkal vagy fejdíszekkel felszerelkezett tüntetőnek sikerült bejutnia az épületbe, amit emiatt lezártak, az ülést felfüggesztették mindkét házban. Mike Pence alelnököt a CNN forrásai szerint kimenekítették az épületből, Kamala Harris megválasztott alelnökről annyit mondtak, hogy biztonságos helyen van.

Képviselők és szenátorok is az irodáikban várakoznak, de a beszámolók szerint a képviselőházi ülésteremben is nagyjából százan maradtak, a képviselőknek gázmaszokat osztottak ki.

A képviselőházi ülésteremnél a rendőrök a fegyverüket elővéve védik az elbarikádozott bejáratot, tüntetők dörömböltek az ajtón, mielőtt az üléstermet kiürítették volna. Az ajtó üvege ki van törve, de arról ellentmondó információk vannak, hogy lövéseket leadtak-e.

Több tucat tüntető a szenátus termébe is bejutott, de a CNN szerint azóta a szenátusi szárnyból már kiszorítoták a behatolókat.

A capitoliumi rendőrség egyelőre az első emeletet kezdte el biztosítani, onnan haladnak majd tovább. Az MSNBC tudósítója szerint könnygázt használtak a Capitoliumon belül is. Képeken az is látszik, hogy a behatolók közül többeket a földre fektettek és őrizetbe vettek.

A tüntetők az ülés kezdetével párhuzamosan a közelben tartott demonstrációról vonultak az épülethez, ahol a helyszíni tudósítók szerint kaotikus jelenetek alakultak ki. Több helyen betörték az üveget, és az ablakokon másztak be az épületbe.

*

Donald Trump a tüntetőkhöz intézett beszédében (magyar idő szerint este 10 után) megismételte, hogy a választást elcsalták, de a tüntetőket arra szólította fel, hogy menjenek haza.

Címkék:Amerika, amerikai elnökválasztás, erőszak, Trump

[popup][/popup]