Trump: Netanjahu sohasem akart békét kötni

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Szombat este a 12-es csatorna új interjúrészleteket közölt Donald Trumppal, melyekben az Egyesült Államok volt elnöke folytatta megdöbbentő kritikáját Benjámin Netanjahu volt miniszterelnökkel szemben, kijelentve, hogy szerinte Netanjahu „nem akart békét kötni. Sohasem akart”, valamint azt állította, hogy megakadályozta az izraeli vezetőt Júdea és Számára zsidó telepeinek annektálásában.

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban 2017. december 6. fotó: youtube screenshot/ujkeletonline

A fejleményeket az ujkelet.live ismerteti.

A volt elnök áprilisban és júliusban két interjút adott a Walla és az Axios újságírójának, Barak Ravidnak a „Trump békéje: Az Ábrahám-egyezmény és a Közel-Kelet átformálása” című új könyvéhez, amely vasárnap jelenik meg Izraelben.

A szombaton közzétett felvételeken az exelnök kommentálta a Jeruzsálem és Ramallah közötti közvetítésre tett erőfeszítéseit, mondván, az idő múlásával úgy érezte, Netanjahu nem igazán érdekelt abban, hogy megállapodás szülessen.

Trump elmesélte, hogy hivatalba lépésekor arra kérte Netanjahut, tegyen egy gesztust a palesztinok felé, felvetve a lehetőségét az építkezések befagyasztásának Júdea és Szamáriában, de az izraeli vezető tiltakozott.

„Bibi nem akart alkut kötni” – mondta Trump Netanjahu becenevét használva. „Még a legutóbbi alkalommal is, amikor előálltunk a térképekkel” a kormánya béketervének részeként, Netanjahu így reagált: „’Ó, ez jó, jó’, minden mindig nagyszerű volt, de ő soha… nem akart alku.”

„Most nem tudom, hogy ezt politikai okokból nem akarta, vagy más okok miatt. Bárcsak azt mondta volna, hogy nem akar alkut kötni, ahelyett, hogy… Mert sokan rengeteget dolgoztak rajta. De nem hiszem, hogy Bibi valaha is alkut kötött volna. Ez a véleményem. Azt hiszem, a tábornok [Gantz] alkut akart kötni.”

Trump azt mondta, úgy vélte, hogy Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke „jobban akarta, hogy megállapodás szülessen, mint Netanjahu. És őszinte leszek, nagyszerű találkozóm volt vele, Abbász, ugye. Nagyszerű találkozóm volt vele. És sok időt töltöttünk együtt, sok mindenről beszélgettünk. És majdnem olyan volt, mint egy apa. Úgy értem, olyan kedves volt, nem is lehetett volna kedvesebb.”

Trump valós időben azzal vádolta Abbászt, hogy hazudott neki, és izraeliek ellen uszított, a látogatás utóhatásaként pedig Abbász „kutya fattyának” nevezte Trumpot egyéb kreatív jelzők mellett.

Trump az interjúban felidézte, azt mondta Netanjahunak, hogy „nagyon jó találkozóm volt Abbásszal. Bizonyára meg tudunk állapodni.” Mi volt az izraeli vezető válasza? ,,’Nos, gondolkozzunk rajta. Ne haladjunk túl gyorsan, tudod.’ Miután beszélni kezdett, azt mondtam, álljunk meg egy pillanatra, te nem akarsz alkut kötni.”

,,És azt mondta: ‘Nos, uh, uh, uh.’ És a tény az, hogy nem hiszem, hogy Bibi valaha is alkut akart kötni.”

„Azt hittem, hogy a palesztinok reménytelenek, és az izraeliek mindent megtesznek a béke és a megállapodás érdekében. Rájöttem, hogy ez nem igaz.”

Trump Netanjahu iránti csalódottsága ellenére 2017 december 6-án elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és bejelentette az amerikai nagykövetség áthelyezését a szent városba, ami arra késztette a palesztinokat, hogy megszakítsák kapcsolataikat Washingtonnal.

„Nem hiszem, hogy Bibi valaha is szeretett volna békét kötni” – ismételte Trump. „Azt hiszem, csak kihasznált minket… ‘Nem, nem, mi akarjuk, akarjuk’… De azt hiszem, Bibi nem akart békét kötni. Soha nem akart.”

Trump sokkal pozitívabban nyilatkozott az ex-vezérkari főnök Beni Gantzról, aki 2020-ban hatalommegosztó kormányt alakított Netanjahuval, és egy meghatározott idő elteltével át kellett volna vennie a miniszterelnöki posztot, a megállapodást azonban nem tartották tiszteletben, így a kormány összeomlott és az új választások után Netanjahu kikerült a hatalomból.

ujkelet.live

Címkék:Benjamin Netanjáhu, Donald Trump, Izrael

[popup][/popup]