Trump megvonná a palesztinoknak folyósított segélyeket

Írta: Avi/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Elismerve, hogy a közel-keleti béke elősegítésére irányuló törekvése elakadt, Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke kedden azzal fenyegetőzött, hogy megvonja a Palesztin Hatóságnak folyósított segélyeket, elvégre miért kéne Washingtonnak “ilyen nagy összegű jövőbeni kifizetéseket” tenni, amikor a palesztinok már nem hajlandóak a békéről tárgyalni, tette fel a kérdést.

 

 

Egy Tweetben az elnök elhessegette a palesztinok felháborodását, amiért elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és azt mondta, úgy tervezte, Izrael a jövőbeni tárgyalásokon “fizeti meg” a Jeruzsálemre vonatkozó kijelentésének árát. De a palesztinok meg nem alkuvása most akadályozza a békemegállapodások haladását.

Washington évente több száz millió dollárt fizetett a palesztin hatóságnak a “semmiért” – írta, panaszkodva, hogy az Egyesült Államoknak ezért nem járt cserébe “elismerés vagy tisztelet”.

“Nem is akarnak tárgyalni egy régóta esedékes békeszerződésről Izraellel,” – mondta. “Fogtuk Jeruzsálemet, a tárgyalás legnehezebb részét, és levettük az asztalról, de Izraelnek ezért többet kellett volna fizetnie.”

“De a palesztinok már nem hajlandóak a békéről tárgyalni,” – folytatta -, “miért kellene ezeket a hatalmas jövőbeli kifizetéseket teljesíteni számukra?”

 

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]