Trump megint beszólt Netanjahunak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Donald Trump  amerikai elnök állítólag elégedetlen volt Izrael részvételével Kaszim Szulejmáni iráni parancsnok likvidálásában, 2020-ban.

Az iráni Forradalmi Gárda elit al-Kudsz egységének parancsnokának kiiktatása 2020. január elején az amerikai-izraeli együttműködés csúcspontjának tűnt, de valójában a szövetségesek közötti feszültség egyik fő pontja lett – írja ujkelet.live

.Az Axios jelentése szerint Trump arra számított, hogy Izrael és Benjámin Netanjahu akkori miniszterelnök aktívabb lesz a műveletben.

„Izrael nem járt el helyesen” – mondta Trump Barak Ravid újságírónak. „Nem beszélhetek erről a történetről. De nagyon csalódott voltam amiatt, amilyen formában Izraelnek köze volt ehhez az eseményhez… Az emberek a megfelelő időben hallani fognak erről.”

Egy volt amerikai tisztviselő azt mondta Ravidnak, hogy Trump nehezményezte, hogy Netanjahu „az utolsó amerikai katonáig hajlandó harcolni Iránnal”.

Ravid áprilisban és júniusban két interjút készített a volt elnökkel a ,,Trump békéje: Az Ábrahám-egyezmény és a Közel-Kelet átformálása” című könyvéhez, mely vasárnap jelent meg Izraelben.

Ravid szerint nem világos, hogy Trump haragja teljesen jogos-e. Egy magas rangú izraeli védelmi tisztviselő azt mondta, hogy Izrael aktívabb szerepvállalást javasolt az izraeli erők számára, de az Egyesült Államok ragaszkodott ahhoz, hogy ő hajtsa végre a csapást.

Izrael állítólag kulcsfontosságú hírszerzési támogatást is nyújtott az Egyesült Államoknak, beleértve Szulejmáni mobiltelefonjának nyomon követését.

ujkelet.live

[popup][/popup]