Trump: Jeruzsálembe viszem az amerikai nagykövetséget

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

trumpDonald Trump Jeruzsálembe helyezné át az izraeli amerikai nagykövetséget Tel-Avivból. A legjobban álló republikánus elnökjelölt-aspiráns erről egy interjúban beszélt és közölte azt is: „ő nagyon jó lenne Izraelnek”.

Az egyik keresztény tv-hálózat műsorában Trump azt mondta, hogy riválisai, így Ted Cruz és Marco Rubio is egyetértenek ebben vele. A milliárdos ingatlanfejlesztő decemberben a Zsidó Republikánus Koalíció rendezvényén még nem állt ki amellett, hogy Jeruzsálem Izrael oszthatatlan fővárosa.

A Kongresszus még 1995-ben döntött úgy, hogy a követséget Jeruzsálembe kell vinni, de ezt Bill Clinton elnök megvétózta. Azóta minden elnök megtartotta ezt a gyakorlatot az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeire hivatkozva. Trump egyébként a békefolyamat megakadásáért Izraelt és a palesztinokat egyaránt hibásnak tartja. Arról is nyilatkozott, hogy „Barack Obama a legrosszabb dolog, ami Izraellel történhetett”, utalva ezzel az iráni nukleáris megállapodásra. „Én nagyon jó leszek Izraelnek, az emberek tudják ezt, nagyon sok barátom van Izraelben, sok díjat is kaptam ott” – közölte Donald Trump – olvasható a jpost.comcikkében.

[popup][/popup]