Trump: az amerikai követség egyelőre Tel-Avivban marad

Írta: Járai Judit/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Donald Trump elhalasztja az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének áthelyezését Tel-Avivból Jeruzsálembe. Az erről szóló nyilatkozatot csütörtökön írta alá az amerikai elnök. A halasztás egyelőre hat hónapra szól. 

A Fehér Ház közleményben jelentette be Donald Trump döntését. Az indoklás szerint az elnök ezzel “a legnagyobb esélyt” akarja megteremteni a sikeres palesztin-izraeli béketárgyalásokhoz.

“Donald Trump elnök azért döntött így, hogy a lehető legnagyobb esélyt biztosítsa az Izrael és a palesztinok közötti békemegállapodás sikeréhez, s beváltsa az amerikai nemzetbiztonsági érdekek megvédésére tett ünnepélyes vállalását” – állt a közleményben, amely ugyanakkor leszögezte azt is, hogy az elnök nem mondott le a nagykövetség áthelyezéséről, hanem csak elhalasztja azt. “A kérdés nem az, hogy áthelyezik-e a nagykövetséget, hanem az, hogy ez mikor történik meg” – fogalmazott állásfoglalásában a Fehér Ház.

Donald Trump a tavalyi elnökválasztási kampányban végig az hangoztatta, hogy kormánya okvetlenül áthelyezi majd országa izraeli nagykövetséget Jeruzsálembe. Ezzel – a vonatkozó nemzetközi egyezményekkel és az elmúlt évtizedek amerikai politikájával ellentétesen – lényegében elismerte volna Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. A múlt héten Izraelben és a Palesztin Hatóságnál tett látogatása és tárgyalásai során valószínűleg ez a kérdés is szóba került, bár erről nem jelentek meg információk. Hazatérte után azonban Trump elnök jelezte: véleménye szerint elérhető közelségbe került a palesztin-izraeli békemegállapodás.

A csütörtökön aláírt halasztás hat hónapig lesz érvényben. Washington értesítette erről mind a palesztin, mind az izraeli vezetőket.

 

Címkék:amerikai követség, Tel-Aviv

[popup][/popup]