Trump: “A palesztinok valami nagyon jóra számíthatnak”

Írta: Avi/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Izraelnek sokba fog kerülni Jeruzsálem elismerése, a palesztinok valami nagyon jóra számíthatnak, mert most rajtuk a sor – így kecsegtette legutóbbi beszédében Donald Trump a palesztinokat.

Donald Trump

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke kedd este azt mondta, hogy mivel decemberben elismerte Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosaként, Izrael “magasabb árat” fog fizetni a béketárgyalásokon a palesztinokkal.

Charlestonban, Nyugat-Virginiában egy kampány rendezvényen kijelentette, hogy a palesztinok “valami nagyon jó dologra számíthatnak” a jövőbeni tárgyalások során.

“Ha valaha is béke lesz a palesztinokkal, akkor jó dolog, hogy ez megtörtént,” mondta Trump Jeruzsálem elismeréséről és az amerikai nagykövetség átköltöztetéséről a fővárosba.

“Levettük az asztalról. A korábbi tárgyalások során soha nem jutottak túl Jeruzsálemen. Most Izraelnek magasabb árat kell fizetnie, mivel ez lekerült az asztalról. A palesztinok valami nagyon jót fognak kapni, mert most rajtuk a sor.”

Trump hasonló kijelentést tett januárban Benjamin Netanjahu miniszterelnök mellett ülve a davos-i Világgazdasági Fórumon tartott kétoldalú megbeszélésük előtt.

“A legnehezebb téma, amiről beszélniük kellett, Jeruzsálem volt. Jeruzsálemet levettük az asztalról, így már nem kell beszélnünk róla. Sohsem jutottak túl Jeruzsálemen. Mi levettük az asztalról. Nem kell többet beszélnünk róla. Nyersz egy pontot, és később a tárgyaláson lemondasz párról, ha valaha sor kerül rá. Nem tudom, hogy megtörténik-e valaha.”

Már akkor is hangsúlyozta, hogy Izraelnek “meg kellett fizetnie” a Jeruzsálemre vonatkozó nyilatkozat árát, nyilvánvalóan egy olyan nagy engedménnyel, ami elég csábító lesz a palesztinoknak, hogy a tárgyalásokban előrelépés történjen. Trump szavaival élve, amennyiben a felek akarni fogják a békét, “mindenki nagyon boldog lesz a végén”.

Avigdor Liberman izraeli védelmi miniszter is elismerte májusban, hogy Izrael valószínűleg nagy árat fog fizetni a nagykövetség átköltöztetéséért, mondván: “Nincs ingyen ebéd”, de “megéri megfizetni. Örülnünk kell, és készen kell állnunk arra, hogy megfizessük.”

A Trump-kormány múlt héten közölte, hogy sem az izraeliek, sem a palesztinok nem lesznek teljesen elégedettek a régóta várt közel-keleti békeszerződéssel, melynek tartalma Washington egyik legőrzöttebb titka.

Teljes cikk.

[popup][/popup]