Transzgenerációs trauma kutatáshoz másod- és harmadgenerációs holokauszt túlélőket keresnek

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A new york-i Yeshiva University és a SUNY Potsdam keretein belül folyó transzgenerációs trauma-kutatáshoz másod és harmad-generációs holokauszt túlélőket keres.

Egy magyar zsidó család portréja. A kép készítése után röviddel Auschwitzba deportálták és megölték őket. Kapuvár, Magyarország, 1944. június 8. (Fotó: USHMM archívum)

“A kutatás célja – írják közleményükben – hogy jobban megértsük a holokauszt pszichológiai hatásait a túlélők gyermekeire és unokáira.

Akkor jogosult a részvételre, ha 18 éves elmúlt és legalább az egyik szülője, akivel egy háztartásban nőtt fel, Holokauszt túlélő volt, vagy a szülője (akivel egy háztartásban nőtt fel) egy Holokauszt túlélő gyereke (volt). Holokauszt túlélő minden olyan zsidó származású ember, aki Magyarországon élt 1941 és 1945 között és túlélte a háborút. (Ez a definíció kizárólag a kutatás részvételi feltételeihez készült.)

Túlélő a felszabadult budapesti gettóban

A kérdőív kitöltése körülbelül 30 percet vesz igénybe. A végén különböző nyeremények közül választhat:

– 3000 forintos Media Markt ajándékutalvány, amelyet egy héten belül kézhez kap
– Sorsoláson való részvétel, ahol a kutatás végén (legkésőbb június 15-ig) 1 darab 60 000 forintos és 3 darab 30 000 forintos utalványt sorsolunk ki
– Amennyiben szívesen támogatja kutatásunkat, a fenti nyereményekről le is mondhat, ezzel segítve azt, hogy minél több emberhez eljuthassunk.

A kutatás az alábbi linken érhető el: https://einsteinmed.co1.qualtrics.com/…/SV…

A tanulmány Dr. Békés Vera (Yeshiva Egyetem) és Dr. Claire J. Starrs (SUNY Potsdam) együttműködésében valósul meg a Claims Conference támogatásával. Kérdésekkel forduljanak bizalommal Korányi Dórához: [email protected].

Ha vannak ismerősei, barátai, rokonai, akik szintén megfelelnek a részvételi kritériumnak, kérjük, ossza meg velük is a kutatást! Köszönjük, hogy hozzájárul a transzgenerációs trauma kutatásához.”

[popup][/popup]