További szigorítások a járvány miatt Izraelben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az izraeli kormány tovább szigorított Jeruzsálemben a kijárási korlátozásokon a koronavírus terjedésének fékezése érdekében – jelentette a katonai rádió vasárnap.

Fotó:: Yonatan Sindel/Flash90)

Jeruzsálem négy ultraortodox lakónegyedében szigorú kijárási tilalmat vezetnek be vasárnap déltől szerdáig, mert ezekben a városrészekben kiugróan magas a megbetegedések és a halálozások száma. A négy elkülönített városrészben élők csak létfontosságú munkahelyekre tartva, vagy orvosi célból hagyhatják el saját körzeteiket.

Jelenleg Jeruzsálem vezet Izraelben a koronavírus okozta megbetegedésekben, ott is elsősorban a különösen vallásos negyedek, ahol a legutóbbi időkig nem tartották be a maximálisan kétfős gyülekezési tilalmat, és továbbra is legalább tízes csoportokban, a zsidó hagyomány szerinti minjanban imádkoztak a férfiak.

Idén hatalmas tömeg helyett a gyülekezési korlátozások miatt csak tíz imádkozó férfi, köztük David Friedmannak, az Egyesült Államok izraeli nagykövetének jelenlétében tartják meg a hagyományos pészahi kohenita áldást a Siratófalnál. Ez az őszi sátoros ünnepen és tavasszal, pészahkor rendezett szertartás általában több tízezer látogatót szokott Jeruzsálem óvárosába vonzani. A Siratófalnál az utóbbi hetekben tíz férfi imádkozhat egymástól legalább kétméteres távolságban, naponta háromszor.

Izraelben jelenleg 10 878 fertőzöttet tartottak nyilván, százhuszonhárman vannak lélegeztetőgépen, és százhárman haltak bele a betegség szövődményeibe.

A kormányalakításra felkért Beni Ganz, a Kék-fehér párt elnöke kéthetes hosszabbítást kért Reuven Rivlin államelnöktől, mivel az eddig rendelkezésére állt huszonnyolc nap alatt nem sikerült megállapodásra jutnia Benjámin Netanjahuval, a Likud párt vezetőjével az új kormány megalakításáról. A katonai rádió értesülései szerint a múlt kedden már elkészített – és csak aláírásra váró – egyezménytől visszalépett a Likud párt, elsősorban beleszólást követelve a bírók kinevezésébe. (MTI, Shiri Zsuzsa)

 

[popup][/popup]