Tovább romlott a miskolci zsinagóga állaga

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Pénteken több négyzetméternyi vakolat hullott le a miskolci épület homlokzatáról.

A

Fotók: Vajda János, MTI

Freund Jenő, a Miskolci Autonom Orthodox Izraelita Hitközség elnöke az MTI-nek azt mondta: a százötven éve épült zsinagógába október 6-án mehettek be utoljára azok a nem hívők, látogatók, akik kíváncsiak voltak az épületre. Azóta a műemlék az érdeklődők előtt zárva tart, az épületbe a hívők saját felelősségükre bemehetnek, és vallásuk gyakorlásáért be is mennek.

Az MTI tudósítója pénteken azt látta, hogy az épület egyik homlokzatáról több négyzetméternyi vakolat omlott le, több ablak és a padlózat pedig deformálódott.

Elmondta azt is, a zsinagóga falai, ablakai még az eredetiek, és kívülről több éve megszépült ugyan az épület, tartóoszlopainak, belső szerkezetének állaga leromlott. Több ígéret volt a segítségre, de eddig valamennyi beváltása várat magára, holott még abban is bíztak, hogy 2014-ben, a holokauszt 70. évfordulójára sikerül újfent biztonságossá tenni a zsinagógát. Azt mondta: különösen azt fájlalják, hogy a miskolci önkormányzat sem segít nekik.

A

Freund Jenő tájékoztatása szerint a néhány évvel ezelőtti felmérések alapján az 1856 és 1863 között Ludwig Förster tervei alapján, neoromán stílusban épült zsinagóga rekonstrukciója több milliárd forintba kerülne.

Felidézte, hogy a zsinagóga másfél évszázadon keresztül adott helyet neves, hittudós rabbiknak, kántoroknak és elöljáróknak. A vallási épületek mellett, fürdők, piacok, iskolák, kórház és számos olyan épület létesült a hitközség segítségével, amelyet ma már jószerivel csak a történelemből ismernek a miskolciak – tette hozzá.

Címkék:Miskolci zsinagóga

[popup][/popup]