Tovább a trumpi úton: az USA bezárja a Palesztin Felszabadítási Szervezet washingtoni irodáját

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A tervezett bejelentésre, melyről a The Wall Street Journal számolt be kora reggel, az Egyesült Államok palesztinokkal szembeni növekvő haragja közepette kerül sor, akik ellenállnak a béke előmozdítása érdekében tett amerikai erőfeszítéseknek, valamint a Palesztin Hatóság ismét felszólította a Nemzetközi Bíróságot, hogy indítson vizsgálatot Izrael ellen.

 

A PFSZ washingtoni irodája (MANDEL NGAN/AFP/Getty Images)

Szaeb Erekat hétfőn közölte, hogy egy amerikai tisztviselő tájékoztatta a palesztinokat a PFSZ irodájának bezárására vonatkozó döntésről, és a lépést a közelmúltbeli palesztinokat sújtó amerikai finanszírozási csökkentésekkel egy osztályba sorolta.

“Ez a veszélyes eszkaláció azt mutatja, hogy az Egyesült Államok kész lebontani a nemzetközi rendszert, hogy megvédje az izraeli bűncselekményeket és támadásokat Palesztina földjével és népével szemben, valamint a béke és biztonság ellen dolgozik a régió többi részén,” – mondta.

Ismételten felszólította a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy vizsgálja ki az “izraeli bűncselekményeket”, és megfogadta, hogy a palesztinok “nem engednek az amerikai fenyegetéseknek és erőszaknak”.

“Palesztina zászlajának leengedése Washington DC-ben sokkal többet jelent egy újabb pofonnál a béke és az igazságszolgáltatás elleni Trump-kormánytól,” – mondta Erekat.

“Ez szimbolizálja a nemzetközi rendszer egésze elleni amerikai támadásokat, többek között a párizsi egyezményt, az UNESCO-t és az Emberi Jogi Tanácsot,” – tette hozzá, utalva az Egyesült Államok nemzetközi megállapodásokból és szervezetekből való kivonására Donald Trump elnöksége alatt.

A bezárást John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó egy konzervatív jogi csoportnak tartott beszédében fogja bejelenteni a Journal szerint, valamint a külügyminisztérium később a nap folyamán hivatalos nyilatkozatot fog kiadni.

Az Egyesült Államok három egymást követő hete tesz bejelentéseket a palesztinoknak folyósított támogatások csökkentéséről vagy megszüntetéséről. Trump elnök pedig világossá tette, hogy csak akkor fogja anyagilag támogatni a palesztinokat, ha megállapodásra jutnak Izraellel.

A Journal által megszerzett beszéd másolata szerint “Az Egyesült Államok mindig kiáll barátunk és szövetségesünk, Izrael mellett. A Trump-kormány nem fogja nyitva tartani az irodát, ha a palesztinok nem hajlandók közvetlen és értelmes tárgyalásokat kezdeni Izraellel.”

Az Egyesült Államok külügyminisztere, Rex Tillerson tavaly novemberben korlátozásokat vetett ki az intézményre, mert a palesztinok megsértettek egy amerikai törvény rendelkezést, különös tekintettel Mahmúd Abbász palesztin elnök beszédére, amit szeptemberben az Egyesült Nemzetek Szervezete előtt mondott:

“[a palesztinok] felszólították a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy indítson nyomozást és vonja büntetőeljárás alá azokat az izraeli tisztviselőket, akik szerepet játszanak a telepes tevékenységekben és a népünkkel szembeni agresszióban”.

A külügyminisztérium szerint az ilyen nyilatkozatok ellentétesek egy 2015-ös törvénnyel, amely lehetővé teszi a palesztin küldöttség bezárását Washingtonban, ha a palesztinok a Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordulnak, hogy vizsgálatot vagy eljárást kezdeményezzenek az izraeli állampolgárok ellen a palesztinokkal szembeni állítólagos bűncselekmények miatt.

Bolton a beszéd másolata szerint figyelmeztetni fog az Egyesült Államok vagy Izrael ellen indított vizsgálatok következményeire.

“Ha a bíróság ránk, Izraelre vagy más szövetségeseinkre pályázik, nem fogunk tétlenül ülni. Szankcionálni fogjuk pénzeszközeiket az Amerikai Egyesült Államok pénzügyi rendszerében, és bíróság elé állítjuk őket az Egyesült Államok büntetőjogi rendszerében. Ugyanezt fogjuk tenni minden olyan vállalattal vagy állammal, amely segítséget nyújt az amerikaiak ICC-vizsgálatához. ”

Teljes cikk.

[popup][/popup]