Törvény készül a kuruc.info ellen?

Írta: mti/nol.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Külföldi szervereken lévő adatokat is véglegesen hozzáférhetetlenné tehet Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter törvénymódosító javaslata, amelyet pénteken nyújtottak be a parlamentnek.

A büntető tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat szövege szerint a bíróság által jogerősen elrendelt elektronikus adat végleges hozzáférhetetlenné tételének végrehajtása átadható lenne azon országnak, amelynek területén a tárhelyszolgáltató székhelye vagy telephelye van.

Az átadással kapcsolatban a két ország igazságügy miniszterei egyeztetnek, ennek során tájékoztatni kell a külföldi felet arról, hogy ha az állam harminc napon belül nem tud eleget tenni a törlésnek, akkor a bíróság elrendeli a blokkolással történő végrehajtást – olvasható a javaslatban.

Ugyanilyen megkereséseket a külföldi felektől Magyarországnak át kell vennie, és a bíróságnak döntenie kell a végrehajtásról. A külföldi ítélet alapján elrendelt végrehajtást haladéktalanul meg kell szüntetni, ha a külföldi ítélet végrehajthatósága megszűnt.

A törvény tehát lehetővé tenné azt is, hogy a kormány más országtól kérje a kuruc.info internetes oldal tartalmának törlését. A hatóságok többször próbáltak már fellépni a weboldal ellen, számos eljárás folyik ellene, ám eddig egy sem járt sikerrel, mert a portál amerikai szerveren tárolja tartalmait.

“Tekintettel arra, hogy a Kuruc.info olyan szerverről üzemel, amely az Amerikai Egyesült Államokban található, a hírportálon megjelenő tartalmak jogi elbírálása a joghatóság illetékességét veti fel. Jelenleg a két ország eltérő jogértelmezése miatt az Egyesült Államokban nem indulhat eljárás az oldal üzemeltetői ellen” – írta az ORFK Kommunikációs Szolgálatának az MTI-hez eljuttatott közleménye tavaly ősszel.

A harc mindenesetre még ezzel a törvénnyel sem lesz könnyű: a digitális, internetes tartalmakat nem nehéz egyik szerverről a másikra, egyik országból a másikba költöztetni. Ráadásul vannak olyan tárhely-szolgáltatók, amelyek arra szakosodtak, hogy “üldözött” tartalmaknak nyújtsanak hátteret.

[popup][/popup]