Történetek ereje

Írta: Krausz Viktória/Vasárnapi Hírek - Rovat: Hírek - lapszemle

Hogyan kapcsolódik a kétszeres Oscar-díjas producer, Branko Lustig egy hódmezővásárhelyi református általános iskolában zajló órához? A holokauszt miatt és Vanderstein Noémi angoltanár által. A Schindler listája és a Gladiátor című filmek producere haláltáborok túlélője, az ő történetét tanítja nyolcadikos diákjainak a tanárnő.

branko-lustig-01

Branko Lustig az Oscar-díjakkal

Vanderstein Noémi tavaly egyhetes továbbképzésen vett részt a Soá alapítvány kurzusán. A nemzetközi szakmai kurzust húszan látogatták, közülük hatan egyházi (nem zsidó) iskolából érkeztek, két pedagógus Erdélyből, egy pedig a Vajdaságból. Volt közöttük angol-, német-, történelem-, etika-, rajz-, média- és hittantanár is. A résztvevők megismerkedtek azzal az 52 ezres videointerjú-gyűjteménnyel, amelyben a holokauszt túlélői beszélnek a megélt eseményekről, személyes történeteikről. Az interjúk alapján készítettek oktatási anyagot a tanárok, ennek alapján tanulják a holokauszt történetét a hódmezővásárhelyi református iskola diákjai is. „Az emberre helyeztem a hangsúlyt, így Branko Lustig túlélő interjújából azokat a részeket vágtam ki, amelyekben a Schindler listája és a Gladiátor producere az Oscar-díjról beszél – magyarázza az angoltanár, aki személyes érintettsége okán jelentkezett a kurzusra. – A diákok közül sokan édesapám történetéről kérdeztek, s ők maguk vonták le a következtetést: az embert kell nézni, az számít, nem a vallása vagy a külseje.” A református iskola tantestülete előtt áprilisban mutatja be az óráit Vanderstein Noémi, amely tervei szerint minden nyolcadikos osztály tantervében megjelenik majd.

„A holokauszt-túlélők és a szemtanúk személyes történeteinek ereje befogadhatóvá válik az online környezetben élő diákok számára, ha a tananyagba beépülnek a videointerjúk” – ezt már Majzik Andrea meséli, a szegedi Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola rajztanára, aki a Holokauszt gyermekszemmel című művészeti projektet dolgozta ki az alapítvány tavalyi képzésében. „A megismerés fő forrásává a gyerekek tapasztalatszerzését tettem: videointerjú- részletek megtekintése, helytörténeti séták az egykori gettó területén, az Új Zsinagógában, diák-idegenvezetés Radnóti Miklós egykori szegedi lakhelyénél, valamint önálló adat- és forrásgyűjtés, majd az alkotómunka során szoborterv, kisplasztika, festmény, plakátterv készült” – magyarázta a tanárnő.

Steven Spielberg világhírű filmrendező 1994-ben, a Schindler listája című film készítése után alapította meg a Soá Túlélői Vizuális Történelmi Alapítványt, hogy a holokauszt túlélőinek és szemtanúinak tanúvallomásait videointerjúk formájában rögzítse. Az alapítvány munkatársai túlélőkkel (zsidókkal, romákkal, homoszexuálisokkal, Jehova tanúival és fajbiológiai kísérletek elszenvedőivel), felszabadítókkal, szemtanúkkal, embermentőkkel és a háborús perek résztvevőivel vettek fel többórás beszélgetéseket: 1994 és 2000 között 56 országban, 32 nyelven 52 ezer életinterjú készült. A világ legnagyobb digitális videoarchívumában 1335 magyar nyelvű interjú található. „A tanárok számára ingyenes képzési programjaink az előítélet-mentesség oktatására, valamint a tolerancia- és holokausztoktatásra helyezik a hangsúlyt” – magyarázza Szőnyi Andrea, a Soá alapítványi intézet oktatási főtanácsadója. Hazánkban a Közép-európai Egyetemen (CEU-n) és remélhetőleg hamarosan az ELTE-n is elérhető lesz az egyedülálló gyűjtemény.

 *

1944. április 16-án kezdődtek a zsidók deportálások Magyarországon. Az Országgyűlés döntése alapján 2000 óta április 16-a a holokauszt (soá, jelentése: csapás) magyar áldozatainak emléknapja. 1941 és 1945 között a magyar zsidóság közel kétharmadát elpusztították. Több mint félmillió ember esett áldozatul a munkaszolgálatnak, a német nácik és magyar közreműködők által megszervezett deportálásoknak és a koncentrációs táborok borzalmainak. A legnagyobb náci megsemmisítő tábor, Auschwitz-Birkenau minden harmadik áldozata magyar volt.

 

[popup][/popup]