Történelmi döntésnek tartja a Mazsihisz a női egyenjogúságot biztosító reformközösségek befogadását

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

“Történelmi döntés: a Mazsihisz kitárta kapuit a reformzsidó felekezetek előtt. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége nagy lépést tett azon az úton, amelynek végén valódi, 21. századi zsidó ernyőszervezetté válhat. Tagjai közé fogadta a progresszív, reform-irányvonalat követő magyar zsidó hitközségeket” – írja a Mazsihisz közleményében.

Heisler András a Mazsihisz közgyűlésen

Az Országos Sajtószolgálatnak eljuttatott Mazsihisz-közlemény így folytatódik:

“A progresszív és reformzsidóság szervezetei lassan három évtizede vannak jelen Magyarországon, közösségeik leglátványosabban abban különböznek a hagyományos, neológ és ortodox zsidó közösségektől, hogy a nők számára teljes vallási egyenjogúságot biztosítanak.

A Heisler András vezette, döntő részben neológ közösségekből álló Mazsihisz közgyűlése többséggel úgy döntött, hogy kiterjeszti védőernyőjét a progresszív közösségekre is, a jövőben még komolyabban veszi ernyőszervezeti küldetését, így vált vasárnapi közgyűlésünk után társult taggá szervezetünkben a Szim Salom progresszív zsidó egyesület és a Bét Orim reformzsidó hitközség.

A Mazsihisz kitüntetett feladatának tekinti, hogy – a neológia hagyományosan magyar hagyományának megőrzése mellett – a változó világra nyitott zsidóság érdekképviseleteként a zsidóság minden irányzatát befogadó szervezetté váljon.”

[popup][/popup]