Törökország üdvözölné Izrael közeledését

Írta: Polgár György - Rovat: Hírek - lapszemle

Békülékeny húrokat penget a török miniszterelnök-helyettes.

Bülent Arinc

Bülent Arinc beszédet mond a felújított edirnei zsinagóga újraavatásán

Bülent Arınç török miniszterelnök-helyettes az izraeli 2-es csatornának kifejtette reményét, hogy újraválasztott izraeli kollégája, Benjámin Netanjahu lépéseket tesz az izraeli-török kapcsolatok javítása érdekében és egyben tartós békére fog törekedni Palesztinával. „Ha Netanjahu gesztust tesz a Törökország iránti bizalom erősítése érdekében, ezzel egyben azt is bizonyítaná, komolyan kívánja a a közel-keleti békét”- fejtette ki. A török politikus szerint mind a gázai blokád feloldása, mind a Törökországgal történő partneri kapcsolat javítása a tartós béke fenntartását segítené és egyben biztosítaná Izrael biztonságát.

A két ország korábbi jó kapcsolata a 2010-es, török áldozatokat is követelő  Mavi Marmara incidens után romlott meg. Azóta Recep Tayyip Erdoğan korábbi miniszterelnök, jelenlegi államelnök folyamatosan szítja a haragot Izrael ellen.

Törökországra nem jellemzőek az antiszemita hagyományok, amire nagyon büszke. „A török emberek erőteljesen tiltakozhatnak Izrael állam lépései ellen, de a zsidók ellen semmiképpen” – jelentette ki Arınç. A múlt héten avatták fel az állami pénzen renovált edirnei Nagy Zsinagógát, ahol ünnepi beszédében hasonló gondolatokat fejtett ki a miniszterelnök-helyettes.

.

 

Címkék:Bülent Arinc

[popup][/popup]