Törökország iráni támadást akadályozott meg a volt izraeli nagykövet ellen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A török rendőrség állítólag a múlt héten több személyt őrizetbe vett annak gyanújával, hogy célzott támadásokat terveztek izraeli diplomaták és turista csoportok ellen Isztambulban, jelentette csütörtökön a Hürriyet Daily News.

Az isztambuli zsinagóga (Képünk illusztráció)

A török hírszerző ügynökség kapott egy tippet, miszerint az iráni titkosszolgálat ügynökei és helyi kollaboránsok számos emberrablást és több izraeli célpont, köztük egy volt izraeli nagykövet és felesége elleni támadást terveznek – írja az ujkelet.live

A Moszad kémszolgálat állítólag magángépen hazaszállította az izraelieket.

A jelentés szerint ez az oka annak, hogy múlt csütörtök este Izraelben szokatlan bejelentést tettek közzé, miszerint Isztambulban iráni osztagok vannak, és egy sor részletes útmutatót adtak ki az elővigyázatossági szabályokról a még mindig a török városban tartózkodó izraeliek számára.

Csaknem tíz gyanúsítottat, köztük diákoknak álcázott iráni titkosszolgálati ügynököket valamint turistáknak és üzletembereknek álcázott forradalmi gárdistákat vettek őrizetbe egy rendőrségi akcióban múlt pénteken – írja a Hürriyet.

A török hírszerzés és a helyi rendőrség a Beyoğlu körzetben lévő hotelben tartóztatta le a közel tíz gyanúsítottat, köztük helyi közreműködőket, valamint három másik bérelt lakásban a környéken.

Mindeközben Jáir Lapid külügyminiszter csütörtökön rövid látogatásra Törökországba indult, hogy találkozzon kollégájával, Melvut Cavusogluval.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök hétfőn felfedte, hogy Törökország Izraellel együttműködve ,,számos terroristát” letartóztatott, az Isztambulban lévő zsidók és izraeliek elleni támadások meghiúsítására tett kísérlet részeként.

,,Folyamatban van egy kampány Törökországban, és veszély fenyegeti a izraelieket Törökországban. Számos szinten dolgozunk, hogy megóvjuk polgárainkat” – nyilatkozta Bennett az újságíróknak Jeruzsálemben (…)

,,A török biztonsági szolgálatokkal közösen végzett operatív erőfeszítések eredményesek voltak” – nyilatkozta Bennett. ,,Az elmúlt napokban izraeli-török közös erőfeszítéssel több terrorista [kísérletet] meghiúsítottunk, és több terroristát letartóztattak török földön.”

Bennett szerint Törökország és Izrael ,,szorosan és minden szinten” együttműködik, és köszönetet mondott Recep Tayyip Erdogan elnöknek a segítségért.

Teljes cikk

[popup][/popup]