Törökország gazdasága elbírja a 2 millió szír menekült befogadását

Írta: hirtv.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

– jelentette ki a török nagykövet Miskolcon.

syrian-refugee-camp-in-turkey
A Hír TV-nek nyilatkozó diplomata elmondta: az ENSZ 300 millió, Szaúd-Arábia 50 millió dollárral járult hozzá a Törökországban élő menekültek ellátásához. A nemzetközi közösségtől összesen 470 millió dollárt kaptak, miközben Ankara 6 milliárd dollárt költött a válság kezelésére.

A török nagykövet arról is beszámolt, hogy a szírek egy része vállalkozást alapított Törökországban, mégsem tekintik őket gazdasági bevándorlónak, hiszen háború elől menekültek. Hozzátette: hazája mindenkit befogad, és senkit sem küld vissza Szíriába; valamint emlékeztetett: Törökország korábban ugyanilyen befogadó volt vallásukra való tekintet nélkül a magyar menekültekkel is.

„Nálunk hagyománya van a vendégszeretetnek. A múltban, a történelem során nagyon sok menedékkérőt fogadtunk be Törökországba: zsidókat, kurdokat, még magyarokat is, lengyeleket, sok-sok embert. Nem kérdezzük az embereket a vallásukról vagy az etnikai hátterükről – egyszerűen csak kitárjuk a szívünket; ha bajban vannak, megnyitjuk előttük az országunkat” – mondta a török nagykövet Sakir Fakili.

[popup][/popup]