Toroczkai László „Végső megoldást” emlegetett a „cigánybűnözés” ellen tartott tüntetésen

Írta: Telex.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Pár száz ember gyűlt össze kedd este hat órakor a Venyige utcai börtön előtt Budapesten, hogy az általuk csak „cigánybűnözésnek” nevezett bűncselekmények ellen tüntessenek.

Toroczkai László

Az eseményt a Mi Hazánk Mozgalom hirdette meg, miután augusztus közepén egy békéscsabai elegáns hotel teraszán halálra késelték az ökölvívó-válogatott korábbi edzőjét, Szabó Sándort. Az elkövetőt letartóztatták, ő azt állítja, önvédelemből ölt.

Toroczkai László, a párt elnöke a tüntetést úgy harangozta be, azért augusztus 29-én tartják, mert 1999-ben ezen a napon Zámolyban megöltek egy embert, miután az két társával a zámolyi romák házaihoz ment egy korábbi vitás ügy miatt.

A Mi Hazánknak állítása szerint több célja is volt ezzel a tüntetéssel: egyrészt a büntető törvénykönyvet szigorítanák úgy, hogy

  • a fegyvert nem viselő biztonsági őrök szolgálat közben közfeladatot ellátó személynek minősüljenek;
  • súlyosabban büntetnék a csoportosan, fegyveresen vagy felfegyverkezve elkövetett garázdaságokat – ők a halálbüntetést is tudnák támogatni, de legalábbis valódi életfogytig tartó munkatáborra ítélnék az elkövetőket;
  • valamint a lincselést is beemelnék a jogszabályokba, mert az most nincs ott.

Másrészt azt is akarják, hogy augusztus 29-e legyen a „cigánybűnözés áldozatainak emléknapja”.

A rendőrség a tüntetésről a Telexnek azt írta, hogy azt egy magánszemély jelentette be nekik „Demonstráció az országos bűnelkövetés visszaszorításáért. Megemlékezés az elmúlt években a magyarokkal szemben elkövetett magyarországi támadások áldozatairól” címmel, és „a Gyülekezési jogról szóló 2018. évi LV. törvényben felsorolt tiltó okok hiányában a BRFK a gyűlést tudomásul vette, és biztosítja annak békés megtartását”.

Fél órával a tüntetés hivatalos kezdete előtt már nagy volt a rendőri készültség a környéken, egy tüntetőre nagyjából tíz készenlétis jutott. Később aztán egyre több fekete pólós ember jelent meg a helyszínen, sokan a Mi Hazánkhoz kapcsolódó Magyar Önvédelmi Mozgalom pólóját viselték. A tömegben a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Betyársereg tagjai is felbukkantak zászlókkal.

18 órakor nagyjából 150-200 tüntető gyűlt össze a börtön előtt. Többek között „Igenis van cigánybűnözés”, „Életet az életért” és „Luxusbörtön helyett Fekete Delfin” feliratú táblákat tartottak. A Fekete Delfinnel Oroszország legrégebben működő és egyik legkegyetlenebb börtönére utaltak.

A szervezők a börtönnel szemben, a Fagyal utca elején állítottak fel egy kis pódiumot, a felszólalók innen mondták el a beszédeiket. A Mi Hazánk szerint azért ezt a helyszínt választották a tüntetéshez, mert állításuk szerint a fegyencek hozzátartozói gyakran hangoskodnak a börtön előtt, emiatt a környéken lakók már az ablakaikat sem merik kinyitni.

A tüntetés szervezői felhívták rá a résztvevők figyelmét, hogy „ne használjanak olyan szavakat, amelyek büntetőjogi felelősséget vonhatnak maguk után”, mert egyrészt nagy a rendőri készültség, másrészt szerintük a „cigányok részéről érkező jogvédő aktivisták is” a helyszínen vannak. Ezért azt kérték a tüntetőktől, hogy „ne üljenek fel a provokációnak”, és ne takarják el az arcukat.

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke azt mondta, szerinte a kormány és az ellenzéki pártok között nagykoalíció van arról, hogy nem beszélnek a „cigánybűnözésről”. Toroczkai szerint azért butaság, amikor őket rasszizmussal vádolják, mert a pártja nemcsak a romák által elkövetett bűntényekről, hanem például a vendégmunkások által elkövetett bűncselekményekről is beszél.

Azt is mondta, keresi azokat a cigány vezetőket, akikkel le tud ülni az asztalhoz „rendteremtés céljából”. Hozzátette, hogy Orbán vele nem mer fotózkodni, de Kis Grófóval és Győzikével már szívesen fotózkodik, aminek szerinte az az oka, hogy Orbánt csak az érdekli, hogy kormányon maradjon.

Toroczkai ezután kijelentette: más célja nem lehet, mint hogy tíz éven belül a Mi Hazánk kerüljön kormányra. „Akkor lesz csak végső megoldás” – mondta.

Toroczkai szerint ők folyamatosan erősödtek az elmúlt években, a felmérések szerint már 10 százalékon állnak, és ahogy ők erősödnek, lesznek „normális cigány vezetők, akikkel én is hajlandó leszek asztalhoz ülni” – tette hozzá.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]