Tom Lantos zsinagóga

Írta: jég - Rovat: Hírek - lapszemle

Neve már van, fala is lesz

Bét Orim

Raj Ferenc rabbi, Annette Lantos és André Goodfriend

… vagy Tom Lantos Synagogue – ezen a néven mutatta be új zsinagógájukat Raj Ferenc, a Bét Orim reformzsidó közösség rabbija. A zsinagógának egyelőre csak neve van, helyet és minden egyéb hozzávalót ezután keresnek majd neki.

Tom Lantos, 1981-től 2008-ban bekövetkezett haláláig az amerikai képviselőház demokrata párti tagja volt, az első és egyetlen holokauszt-túlélő a Kongresszusban, (az üldöztetéseket Budapesten élte át) a különböző elnyomott kisebbségek elszánt szószólója, mindenféle diktatúra elvi ellensége. Haláláig vezette a Külügyi Bizottságot. 13 alkalommal választották újra. Tom Lantos a magyar zsidók szemében egyebek közt azzal vívott ki elismerést, hogy 1992 szeptemberében Csurka István egyik különösen agresszív antiszemita írása ügyében összehívta a képviselőház rendkívüli ülését, amely elítélte a förmedvényt. De pártfogója volt Lantos a szomszéd országok magyar kisebbségeinek is.

A péntek esti kidussal egybekötött névadó ünnepségre megtelt a Bálint ház nagyterme. Jelen volt Annette Marie Lantos Tillemann-Dick, a névadó politikus lánya, aki beszédet is mondott. A politikus özvegyének üdvözlő szavait videofelvételről hallgatták meg az egybegyűltek. Jelen volt  és felszólalt Heisler András, a Mazsihisz elnöke,  André Goodfriend, az Amerikai Nagykövetség ügyvivője. Hegedűs D. Géza színművész egy versrészletet szavalt, Raj Ferenc pedig, a tőle megszokott, emelkedett stílusban szólalt fel az emberi faj egysége mellett és mindenfajta elnyomás ellen. Pandzarisz Diána gitárkísérettel énekelt.

Pandzarisz Diana

Pandzarisz Diana énekel

A Tom Lantos zsinagóga névadása ezzel sikeresen megtörtént. A Tom Lantos halála után is fennmaradt baráti, kapcsolati hálózat minden bizonnyal olyan hátteret jelent, ami megkönnyíti a közösség számára, hogy a zsinagógának – a neve után – helye, majd pedig falai is legyenek.

 

[popup][/popup]