Többszáz letartóztatás New Yorkban: Zsidó szervezet tüntetett a gázai övezet izraeli bombázása ellen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Több száz embert őrizetbe vettek a hatóságok pénteken New Yorkban egy szélsőbaloldali zsidó mozgalom által szervezett, a Gázai övezet izraeli bombázása elleni tüntetésen – közölte a rendőrség és a szervezők.

Szélsőbaloldali zsidó szervezet tüntetett New Yorkban a gázai övezet bombázása ellen – többszáz tiltakozót letartóztattak (Fotó: Kena Betancur/AFP)

A New York-i rendőrség legalább 200 ember őrizetbe vételéről számolt be, a szervezők pedig azt állították, hogy több mint 300 embert tartóztattak le, amikor a tüntetést a New York-i Grand Central pályaudvaron belül feloszlatták – írja a hvg.hu.

A helyszínen készült fényképeken bilincsbe vert fiatalok hosszú sora látható, akik fekete pulóvereket viseltek, amelyeken fehérrel a “Nem a mi nevünkben (történik)”  és a “Tűzszűnet”, valamint a “Tűzszünetet most” felirat volt olvasható.

A tömeges ülősztrájkot a Jewish Voice for Peace-New York City, vagyis a Zsidó Hang a Békéért csoport New York-i részlege szervezte, amely részeként több ezer résztvevő zárta el a vasútállomás fő csarnokát. Ez volt “a legnagyobb polgári engedetlenségi akció, amelyet New York City húsz éve látott” – mondták.

A felvételeken látszott, hogy az állomás tele van tüntetőkkel, akik “A palesztinoknak szabadnak kell lenniük” és “Gyászoljuk a halottakat, harcoljunk, mint a pokol az élőkért” feliratú transzparenseket is feltartottak.

May Ye rabbi a szervezők által kiadott nyilatkozatban azt írta: “A szombat általában a pihenés napja, de nem engedhetjük meg magunknak, hogy pihenjünk, miközben népirtást hajtanak végre a nevünkben”.

Teljes cikk

[popup][/popup]