Több tízezres palesztinpárti tüntetés Londonban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Tízezrek tüntettek szombaton Londonban a palesztinok mellett és a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek ellen. A rendőrség több tüntetőt őrizetbe vett.

Hetek óta ez volt messze a legnagyobb palesztinpárti tüntetés a brit fővárosban. A BBC szerint több tízezren, a főszervező, a Palestine Solidarity Campaign szerint 250 ezren vettek részt a megmozduláson.

A demonstrációt 1500 rendőr biztosította. A Scotland Yard közölte, hogy tíz résztvevőt őrizetbe vett, köztük egy férfit, aki antiszemita tartalmú plakátot tartott a magasba. Az ő őrizetbe vételére érkező rendőrökre a tüntetők rátámadtak, és közülük többet szintén őrizetbe vettek.

Nem sokkal korábban egy férfit azzal a gyanúval vettek őrizetbe, hogy a nála lévő plakát felirata betiltott szervezet támogatására utalt.

A brit kormány három évvel ezelőtt terrorszervezetté nyilvánította a Gázai övezetet uraló Hamászt. A brit terrorellenes törvény alapján 14 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók, akik terrorszervezetnek minősített csoportokhoz csatlakoznak, e csoportokat bármilyen módon támogatják vagy másokat ilyen csoportok támogatására biztatnak.

Három másik tüntetőt azért vettek őrizetbe, mert a rendőrségi felszólítás ellenére nem voltak hajlandók eltávolítani az arcukat takaró maszkot.

A brit kormány épp a napokban terjesztett az alsóház elé egy olyan törvénytervezetet, amely elfogadása esetén megtiltja a maszkok viselését és pirotechnikai eszközök használatát a tüntetéseken. Az indítvány szerint egy hónapig terjedő szabadságvesztéssel és ezer font (csaknem 460 ezer forint) bírsággal sújthatók mindazok, akik a demonstrációkon arcukat eltakaró viseletet hordanak és pirotechnikai eszközöket használnak.

A szombati demonstráció engedélyezett útvonala megközelítette Izrael londoni nagykövetségét, de a Scotland Yard előre közölte, hogy a tüntetőknek legalább száz méter távolságot kell tartaniuk a diplomáciai képviselet épületegyüttesétől. A rendőrség felhívta a megmozdulás résztvevőinek figyelmét arra, hogy aki belép a nagykövetség köré vont biztonsági kordon területére, azonnali őrizetbe vételre számíthat.

A Hamász Izrael ellen elkövetett október 7-i terrortámadása és az erre válaszul Gázában indított izraeli hadműveletek kezdete óta rendszeresek Londonban a palesztinpárti tömegtüntetések, amelyeken gyakran százezrek vesznek részt.

A Hamász támadásában 1200 ember meghalt, több mint háromezren megsérültek, és a terrorszervezet Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül sokan még mindig fogságban vannak.

Kertész Róbert/MTI

[popup][/popup]