Több százan tiltakoztak a Székesfehérvárra tervezett Hóman-szobor ellen vasárnap

Írta: mazsihisz.hu - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Több százan gyűltek össze a székesfehérvári Bartók Béla téren rendezett rendhagyó hanuka ünnepségen vasárnap délután, hogy tiltakozzanak a térre tervezett Hóman Bálint-szobor felállítása ellen.

Heisler Székesfehérvár fotó Szigetváry Zsolt

Heisler András, a Mazsihisz elnöke mond beszédet (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke az eseményen úgy fogalmazott: náci eszmék mellett végsőkig kitartó, vállaltan rasszista, antiszemita politikus ne kaphasson szobrot soha és sehol hazánkban. A Mazsihisz elnöke azt mondta, a hanuka fényeivel kívánják eltüntetni a térről a “hómani sötétséget”.

Kifejtette: a gyertyák meggyújtásával és világos beszéddel azt üzenik, nem akarnak antiszemita, náci politikusokról szobrokat, sem népirtással, holokauszttal kapcsolatos kettős beszédet, sem gyűlöletet szítani, vagy elviselni azt.

A Mazsihisz elnöke az “első, pislákoló gyertyafénynek” nevezte Cser-Palkovics András fideszes polgármester pénteki közleményét, melyben a szobor felállításának átgondolását kérte a Hóman Bálint Alapítványtól.

A beszéd után meggyújtották a hanuka gyertyáit. A Mazsihisz által szervezett eseményen jelen volt többek között Ira Forman, az Amerikai Egyesült Államok kormányának antiszemitizmus elleni megbízottja, Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete, valamint Michael Horler, Kanada nagykövetének helyettese. A résztvevők közt volt Neubart István, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke, Lebovics Imre holokauszt-túlélő, Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány képviselője, továbbá Grósz István és Keresztes Zoltán, a székesfehérvári Hit Gyülekezete lelkészei.

szekesfehervar tiltakozas

A székesfehérvári zsidó hitközség és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének közös, Fénnyel a sötétség ellen! címmel megrendezett hanukai ünnepsége a székesfehérvári Bartók Béla téren 2015. december 13-án. A résztvevők a térre tervezett Hóman Bálint-szobor felállítása ellen tiltakoztak. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A gyertyagyújtást követően Izrael magyarországi nagykövete is a szobor elutasítása mellett foglalt állást. Ilan Mor azt mondta, zsidók és nem zsidók egységesen álljanak ki amellett, hogy “elutasítsák a fasizmust, az antiszemitizmust és minden borzalmas eszmét”, illetve “támogassák a magyar kormányt a zéró toleranciában, amit az antiszemitizmus ellen hirdetett”.

A teljes cikk itt olvasható.

 

Heisler András Mazsihisz elnök helyszínen elhangzott beszéde alant olvasható.
Hölgyeim és Uraim Kedves Barátaink!
Egy tömeg identitása mindig fontos. Nekünk, ma a székesfehérvári Bartók Béla tér a mi Magyarországunk. Köszöntök mindenkit, köszöntöm Magyarországot!
Köszöntsük Székesfehérvár megjelent büszke polgárait!
Köszöntöm a város környékéről és más magyarországi településről ide fáradókat, a nagy létszámban megjelent keresztény testvéreinket, a budapestieket, zsidókat és nem zsidókat egyaránt!
Köszöntöm azokat, akik nem tartoznak felekezethez, csak büszke magyarként hazánk becsületéért jöttek ma el, és köszöntöm azokat, akik nem hazánk fiai, de azért jöttek közénk, mert szeretik Magyarországot! Köszöntöm a Mazsihiszt képviselő társaimat, a helyi zsidó közösség tagjait, akiknek külön köszönet jár, hogy bátran kiállnak az igazságért!
Számunkra ez a tér itt most a hazánk, Magyarország! És a haza hallatni akarja hangját. Hallatni egy nagyszerű zsidó ünnep, a hanuka kapcsán. Ehhez az ünnephez három fontos dolgot kapcsolódik: a szabadság, a fény és a csoda.
Zsidók és nem zsidók, helyiek és más településről érkezett vendégek e szimbólumok jegyében ma együtt kívánják szabadon megünnepelni hanuka nyolcadik napját. Hanuka fényeivel kívánjuk elkergetni a Bartók Béla térről a „hómani sötétséget” és közösen sürgetni a csodát. Igen, mert a jelképek életre kelnek. Sürgetjük a csodát és teszünk is érte, hogy eljöjjön. Hónapok óta küzdünk az ellen, hogy hazánkban egy nyíltan antiszemita, náci eszméket valló politikusnak szobrot állítsanak. Szobrot állítsanak – annak a Bartók Bélának a terén, aki épp az ilyen eszmék és képviselőik miatt kényszerült elhagyni a magyar hazát. Mindkettőbe belejajdul a magyar, az európai és az egyetemes civilizáció!
A város polgármesterének közleménye ugyan egy első, éppen hogy haloványan pislákoló gyertyafény, de világosságot teremteni csak egyértelmű, tiszta kijelentésekkel és végül a tényekkel lehet.
Ezen a szoborállításon nincs mit átgondolni. Ezt a szobrot nem szabad felállítani, bármennyire szeretné egy radikális kisebbség. Ezt a szoborállítást a székesfehérvári Bartók Béla téren a városért, a város tisztaságáért és tisztességéért felelős várospolitikusoknak meg kell állítaniuk.
Mi azért gyűltünk össze ma Székesfehérváron, hogy a hanukai ünnepségünk kapcsán együtt fogalmazzuk meg Magyarország üzenetét: náci eszmék mellett végsőkig kitartó, vállaltan rasszista, antiszemita politikus ne kaphasson soha és sehol szobrot hazánkban! De ne legyen neki emléktáblája sem – bármi legyen rajta a felirat.
Kedves Barátaim! Tévedés azt mondani rólunk, hogy Székesfehérvár ellenében vagyunk itt. Tévedés, már csak azért is, mert a jelenlévők nagyobbik hányada fehérvári. Mi valamennyien Székesfehérvárért jöttünk ide. Ráadásul ez egy olyan ritka ügy, melyben széles az egyetértés, hiszen a magyar kormány tagjai ismételten és határozottan kijelentették, nem kívánatos Hóman szobor ebben a hazában!
Mi, kedves barátaim a világosságot hozzuk ide. Gyertyák meggyújtásával és világos beszéddel. Azt üzenjük mindenkinek, nem akarunk antiszemita, náci politikusokról szobrokat, azt üzenjük, nem akarunk népirtással, holokauszttal kapcsolatban kettős beszédet, azt üzenjük, nem akarjuk a gyűlöletet szítani…, sem elviselni azt!
Azt üzenjük, hogy a gyűlölettel szembeni zéró tolerancia nem viseli el sem a kocsmai antiszemitizmust, sem a romaellenességet, sem a másság elutasítását.
A Mazsihisz, az Élet menete aktivistái, keresztény testvéreink, civil barátaink és minden tisztességes ember tiszta beszédet akar hallani. Tisztát, mint a gyermeki hang, tisztát, mint a csermely csobogása. Akinek szobrot állítunk, azt példaképnek tekintjük. Aki Hómannak szobrot kíván állítani, az maga is azonosul azzal az ideológiával, amely hozzájárult Székesfehérvár négy hónapon át tartó ostromához, a város polgárainak mérhetetlen szenvedéséhez, sokak pusztulásához. Hóman a „nagy városépítő”, az általa végsőkig képviselt és megvalósított nyilas eszméivel közvetlen okozója a városon többször átvonuló front mérhetetlen kárainak, hazánk egykori fővárosának szinte teljes lerombolásának.
Mi azért vagyunk itt, hogy megőrizzük Székesfehérvár és Magyarország becsületét! Köszönöm figyelmüket és köszönöm, hogy eljöttek!
[popup][/popup]