Több száz sírt meggyaláztak egy franciaországi zsidó temetőben

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Több száz sírt meggyaláztak egy zsidó temetőben a kelet-franciaországi Sarre-Unionban – közölte vasárnap este Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter, aki a leghatározottabban elítélte a “gyalázatos cselekményt”.

Sarre Union forrás bbccom

(forrás: bbc.com)

“A köztársaság nem fogja eltűrni ezt az újabb támadást, amely azon értékeket rombolja, amelyek minden franciát érintenek” – olvasható a miniszter közleményében.

“Mindent meg fogunk tenni ezen gyalázatos cselekmény elkövetőjének vagy elkövetőinek azonosítására, előállítására és bíróság elé állítására” – tette hozzá a belügyminiszter.

Cazeneuve szerint “semmilyen erőszak, semmilyen, a rasszizmus vagy a vallási intolerancia bármilyen formája által táplált gyűlöletkeltő vagy tiszteletlen megnyilvánulás nem fogja megváltoztatni a szabad együttélésre irányuló megtörhetetlen szándékunkat”.

Marc Séné, a település polgármestere a BFM hírtelevízióban elmondta: a temetőben található négyszáz sírnak mintegy felét gyalázták meg, valószínűleg pénteken vagy szombaton.

A sírokra nem festettek feliratokat vagy horogkereszteket, de kiforgatták őket a helyükből. “Többen lehettek, mert a kár nagyon jelentős” – mondta a polgármester.

Francois Hollande államfő “a leghatározottabban elítélte” a sírgyalázást. Az elnöki hivatal közleménye szerint az államfő ígéretet tette arra, hogy “ennek a gyalázatos és barbár cselekménynek az elkövetőit azonosítani fogják és megbüntetik”.

“Franciaország eltökélten és fáradhatatlanul küzd az antiszemitizmus és azok ellen, akik a köztársaság értékeit támadják” – olvasható a közleményben.

Manuel Valls miniszterelnök a Twitteren ítélte el a “gyalázatos és antiszemita tettet, az emlékezet gyalázását”. A kormányfő is jelezte, hogy a hatóságok mindent meg fognak tenni az elkövetők megtalálásáért.

Nem ez az első alkalom, hogy Sarre-Union zsidó temetőjét meggyalázták: 1988-ban mintegy hatvan, 2001-ben pedig 54 zsidó sírt rongáltak meg.

[popup][/popup]