Több száz izraeli kérte alagutakat feltáró találmánya szabadalmazását

Írta: Shiri Zsuzsa / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Több száz izraeli fordult az utóbbi napokban a helyi szabadalmi hivatalhoz alagutakat feltáró találmánya szabadalmaztatását kérve.

PALESTINIAN-GAZA-EGYPT-CONFLICT-TUNNEL

A Hamász által épített alagutak egyike (fotó: Europress / AFP)

A Gázai övezet illegális föld alatti folyosóinak megtalálása rengeteg izraelit késztetett arra, hogy módszereket találjon ki a föld mélyén folyó építkezések és alagutak feltárására. A felfedezők között vannak fizikusok, geológusok, mérnökök és szakképesítéssel nem rendelkező egyszerű emberek is – írta a Kalkaliszt, Izrael egyik gazdasági lapja.

„Úgy tűnik, az emberek felhagytak a mobiltelefonos alkalmazások gyártásával, és megszállottan keresni kezdték a terroralagutak felszámolásának megoldásait„ – mondta a lapnak egy szabadalmak bejegyzésére szakosodott iroda vezetője.

A szabadalmi irodák valóságos ötletdömpingről számolnak be, amelyek a védelmi minisztérium és a hadsereg érdeklődésére igényt tartó javaslatokat védenek le. Eti Lucato, a Lucato szabadalmi iroda tulajdonosa elmondta, hogy az ötletek egy része egy bizonyos frekvenciasávban lévő föld alatti zajok felismerésére épül, de vannak más, igen kreatív megoldások is.

Az izraeli hadsereg az Erős Szikla hadművelet szárazföldi offenzíváját a Hamász Izaelbe tartó föld alatti folyosóinak felrobbantására indította. A palesztinok a titkos alagutakat csempészetre, fegyvereseknek a Gázai övezet határain kívülre juttatására használtak. Az utóbbi napokban az izraeli médiában az ország északi részén, a libanoni határnál élők is zajokról számoltak be, szerintük a Hezbollah radikális síita szervezet éjjelente egy föld alól érkező terrortámadást készít elő.

Címkék:Izrael

[popup][/popup]