Több rakétát lőttek Gázából Izraelre

Írta: Shiri Zsuzsa, MTI / Steiner Kristóf - Rovat: Hírek - lapszemle

Több rakétát lőttek az elsősorban palesztinok lakta Gázai övezetből csütörtök hajnalban a szomszédos izraeli területre, Askelón város irányába, az izraeli hadsereg légicsapással válaszolt a támadásra – közölte a jeruzsálemi közszolgálati rádió. Palesztin közlés szerint a válaszcsapásban öt civil megsebesült  tudósított az MTI.

A jelentés szerint a Vaskupola légvédelmi rendszer ellenrakétái a levegőben megsemmisítettek a palesztin területről kilőtt öt lövedéket. A hadsereg szerint egy rakéta lakatlan területen landolt, de az sem okozott kárt sem emberéletben, sem anyagiakban.

Az izraeli légierő válaszul négy katonai célpontot támadott az övezetben, köztük egy harci eszközöket gyártó létesítményt, egy föld alatti rakétakilövő-állomást és egy fegyverraktárt. Az egyik támadásban palesztin források szerint Gáza városnál öt palesztin megsebesült, egy asszony négy gyermekével.

Az utóbbi hetekben ismét kiújultak a gázai rakétatámadások, majd a rájuk válaszoló izraeli ellencsapások. Legutóbb hétfőn, Ariel Saron volt miniszterelnök temetése után lőttek két rakétát a Gázai övezet közelében lévő sírhely irányába, nem sokkal a gyászszertartáson részt vevő tömeg távozása után.

raketa

Steiner Kristóf személyes beszámolója:

Tegnapról mára virradóra öt rakétát lőttek ki terroristák Gázából Izraelre. A Vaskupola védelmi rendszer mind az ötöt megsemmisítette a levegőben. Gondoltam megosztom – úgy sem lesz benne a hírekben. Csak az, amikor Izrael válaszol a rakétákra, és “Folytatódik a cionista terror Palesztinában”. Az olvasók pedig fejüket csóválva nyugtázzák majd, hogy a zsidók sosem férnek a bőrükbe.

Mert semmit sem tudnak például arról, hogy akiket a hírek palesztinnak neveznek, valójában – ha nem forog a kamera – önmagukat jordánnak, egyiptominak, szírnek vallják. Ahogy azt sem firtatja senki, hogy Palesztina, mint állam sosem létezett – valaha az Ottomán birodalom egy része volt, a világháború után a Brit gyarmat egy szelete volt, ráadásul jelentős része a mai Jordánia területén helyezkedett el. De a jordánoktól valahogy senki sem “követeli vissza Palesztinát”.

A Vas Kupola puszta készenlétben tartása rengeteg pénz – nem beszélve az óvóhelyek építéséről. Ám az emberi élet Izraelben érték – araboké, zsidóké, keresztényeké… mindenkié. Odaát Gázában nincsenek óvóhelyek, védelmi rendszerről nem is álmodhatnak a lakosok, hiszen ami pénz van, azt a Hamasz fegyverkezésre, terrorra költi. Tavaly 5000 tinédzsert képeztek ki öngyilkos merénylőnek – idén ez a szám csaknem megháromszorozódott.

A teljes írás itt olvasható.

Címkék:Izrael

[popup][/popup]