Több mint félmillió izraeli élelmiszer-ellátása bizonytalan

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli Nemzeti Biztosító Intézet (Bituach Leumi) új felmérése szerint az élelmiszer-ellátás bizonytalansága csökkent, de továbbra is probléma.

Szupermarket Ram Ganban (Forrás: Wikipedia)

A felmérés 2021-ben készült, a COVID-19 világjárvány és a gazdasági növekedéshez való visszatérés közepette.

Az arab-izraeliek az országos átlagnál közel háromszor nagyobb élelmiszer-ellátási bizonytalanságot tapasztalnak.

E számok ellenére a felmérés általános javulást mutatott az élelmezésbiztonság és a gazdaság terén. Míg Izrael bruttó hazai terméke 2020-ban 1,9%-kal csökkent, addig 2021-ben 8,3%-kal nőtt – ez még a többi fejlett országhoz képest is magas növekedési ütem. A munkanélküliségi ráta nagyon meredeken csökkent, a járvány csúcspontjában mért 35%-ról 2021-ben már csak 5%-ra, a bérek pedig emelkedtek.

A nélkülöző családok aránya is csökkent: a 2016-os 18,1%-ról 2021-re 16,2%-ra esett vissza, írja a jpost.com nyomán a kibic.hu.

Ki kap kevesebb pénzt?

Összességében az izraeli jóléti kiadások még mindig jelentősen alacsonyabbak, mint más országokban.

A világjárvány idején számos állami támogatás megszűnt, például a családoknak és vállalkozásoknak nyújtott pénzügyi támogatás. A munkába való visszatérést ösztönző eszközként csökkentették a munkanélküli segélyt is. Támogatást kaptak azonban azok is, akik munkanélküli segélyben részesültek, de alacsonyabb fizetéssel kellett visszatérniük dolgozni, mint amit a COVID előtt kaptak.

Teljes cikk

[popup][/popup]