Tízezrek a tel avivi meleg büszkeség napján

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

 A várost a világ legelfogadóbb városának nevezte polgármestere.

Tízezrek felvonulásával kezdődött meg Tel-Avivban pénteken az immár tizenötödször megrendezett meleg büszkeség napja, amely estig tartó tengerparti ünnepléssel folytatódik Bar Refaeli nemzetközi hírű fürdőruhamodell műsorvezetésével. A rendezvény egyik központi témája az egyneműek házassága.

A meleg büszkeség napja Tel Avivban

Meleg házasság nincs Izraelben, de a külföldön kötött frigyeket az állam elismeri.

Egy parkban rögtönzött menyegzői sátrakat állítottak fel, ahol szimbolikusan több pár is egybekelt. A zsidó államban jelenleg hivatalosan nem léphetnek frigyre az azonos neműek, de a külföldön kötött házasságokat a belügyminisztériumban elismerik.

Több vezető  politikus is felszólalt a menet indulásának a helyszínén felállított színpadon. A Jes Atíd (Van Jövő) nevű centrista pártot vezető Jair Lapid pénzügyminiszter megígérte, hogy elősegíti az azonos neműek házasodását lehetővé tevő törvények megszületését, de a tömeg kifütyülte pénzügyi megszorító intézkedései miatt, és azt skandálta, hogy „Nincs jövő Bibivel és Lapiddal”.

A centrista Tnua (Mozgalom) pártot vezető Cipi Livni igazságügyminiszter, a balliberális Merec pártot irányító Zahava Galon, valamint a Likud párthoz tartozó Limor Livnat kulturális és sportminiszter is a melegek jogai mellett érvelt, majd Seli Jahimovics, az ellenzéki szociáldemokrata Munkapárt vezetője pártokon átívelő közös ügynek nevezte az egyneműek izraeli házasságát.

Ron Huldai polgármester a világ leginkább melegbarát városának nevezte Tel-Avivot, ahová az egész napos színes parádéra mintegy húszezer turistát vártak, köztük az eseményre meghívott, az első hivatalosan összeházasodott francia meleg párt.

[popup][/popup]