Tízezer adag Szputnyik V vakcinát kap a Palesztin Hatóság Oroszországtól

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Tízezer adag Szputnyik V vakcinát kap Oroszországtól a Palesztin Nemzeti Hatóság, amivel gyorsítani tudja a két napja kezdődött oltási kampányt – tájékoztatott csütörtökön Maj al-Kejla palesztin egészségügyi miniszter.

Forrás: koronavirus.gov.hu

Az orosz oltóanyagot szállító repülőgép a tel-avivi Ben Gurion nemzetközi repülőtéren landolt, és onnan Ciszjordániába szállítják a rakományt. A tárca közleménye szerint a palesztin kormány összesen kétmillió adag vakcinát vásárolt,és a szállítmányoknak február 14. és 20. között kell megérkezniük .

A Palesztin Nemzeti Hatóság kedden indította el az oltási kampányt a Moderna amerikai gyógyszergyártó cég által fejlesztett vakcinával, amelyet Izrael előző napon adott át neki saját készletéből.

Izraelben már hat héttel korábban megkezdődött a tömeges oltás, és bírálatok érték amiatt, hogy kihagyja belőle a megszállt területeken élő palesztinokat, miközben a közel kilencmilliós ország lakosainak harmadát már beoltotta. Izrael azzal válaszolt a kritikákra, hogy az átmeneti békemegállapodás értelmében az egészségügy a Palesztin Hatóság hatáskörébe tartozik az általa ellenőrzött területeken.

A palesztin egészségügyi miniszter elsőként kapta meg az oltást, utána pedig az egészségügyi dolgozók következtek. A vakcinák egy részét továbbítják a Hamász palesztin szélsőséges mozgalom által uralt Gázai övezetbe az ott dolgozó egészségügyi csoportok beoltására. Izrael ötezer dózist hagyott jóvá számukra.

A közel hárommilliós Ciszjordániában eddig 1331 embert halt bele a koronavírus okozta Covid-19-be, míg a kétmillió lakosú Gázai övezetben 526 halálos áldozatról tudnak a hatóságok.

MTI

Címkék:Covid 19 oltás, Palesztin Hatóság

[popup][/popup]