Tízéves a Szabadság téri Eleven Emlékmű

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ez alkalomból március 23-án  15 órakor a Szabadság térem emlékező flashmobot tartanak a tíz évvel ezelőtti esemény szervezői.

Az esemény fb oldalán ez olvasható:

Budapestiek, magyarok! Verődjünk össze újra a német megszállási emlékműnél és hozzunk újra köveket, mécseseket, emléktárgyakat, hogy március 23-án felelevenítsük, és még elevenebbé tegyük az emlékhelyet!

EMLÉKEZTEK?

Tíz éve véletlenül került nyilvánosságra az a titkolt terv, hogy az Orbán kormány Magyarország német megszállásának 70. évfordulójára a Szabadság-téren emlékművet állítson fel. A Hitlerrel kollaboráló Horthy-Magyarország egészét áldozatként beállító döntés, amely a választási kampány finisében az erősödő hazai szélsőjobb szavazóira kacsintgatva született, spontán felháborodást váltott ki nagyon sok jóérzésű emberből. A kormány ijedtében át is nevezte az emlékművet, és a Német Megszállás Áldozatainak emlékezetéről kezdett beszélni: ám ez – mint hogy nem tett különbséget magyar elkövetők és a magyar – zsidó és cigány – áldozatok között, csak olaj volt a tűzre. Különösen a magyar holokauszt 70. évfordulójára emlékezők szemében, akik ezt követően az adományozó hazug és hamis szándékaira hivatkozva sorra utasították vissza a deportálások és a nyilas terror áldozataira emlékező programok bőkezű, de őszintétlen állami támogatását. 

TÍZ ÉV UTÁN

mégis itt az idő, hogy új lendületet adjunk a tiltakozásnak.Újítsuk meg, erősítsük meg ezt az emlékhelyet, amely az áldozatokra való hiteles emlékezés terévé vált, és egyben felidézi az Orbán-rendszer egyik súlyos politikai kudarcát.”

írják a szervezők felhívásukban.

Az Eleven Emlékmű – az én történelmem és a Szabadságszínpad közös eseményére március 23-án 15:00-16:30 között kerül sor.

 

[popup][/popup]